Playoffsien keskellä: Andrea Rubini

Kannattajat ovat tärkeä osa seurojen yhteisöllisyyttä. Playoffsien keskellä -juttusarjassa on tuotu esille erilaisten taustojen kannattajia. Taustat ja tarinat ovat erilaisia, seura on yhteinen. Sen todistaa erinomaisen hyvin todeksi aivan erilaisesta kulttuurista Kuopioon saapunut kannattaja.

Semifinaalisarjan ratkaisuhetkien alla on hyvä aika kuunnella jälleen yhtä kannattajaa. Tämäkin haastattelu on tehty sähköpostitse, ennen viidettä semifinaalia, ja vuorossa on nyt vuonna 2006 kuopiolaistunut, Italian Mantovasta kotoisin oleva Andrea Rubini (36). Italiassa Andrea kasvoi suureksi jalkapallon ystäväksi, mutta Kuopiossa tästä keittiömestarina työskentelevästä miehestä on tullut jääkiekko- ja etenkin KalPa-kannattaja.


Kohti playoffseja, osa 1.: haastattelussa Eero Kilpeläinen luettavissa täällä.

Kohti playoffseja, osa 2.: haastattelussa Henri Jauhiainen luettavissa täällä.

Kohti playoffseja, osa 3.: haastattelussa Sami Mutanen luettavissa täällä.

Kohti playoffseja, osa 4.: haastattelussa Joonas Lyytinen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 5.: haastattelussa Asko ja Antti Lötjönen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 6.: haastattelussa Marjo Nykänen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 7.: haastattelussa Juhani Nykänen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 8.: haastattelussa Tomi Väänänen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 9.: haastattelussa Kari Kumpulainen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 10.: haastattelussa Harri Krogerus luettavissa täällä.



Andrea pääsi CHL:n kutsumana tapaamaan myös pelaajia, tässä vierellä Jesse Mankinen.

Kuinka sinusta aikanaan tuli KalPa-kannattaja?
 - Olen suuri urheilun ystävä, erityisesti jalkapallon ystävä. Kun muutin Suomeen, jalkapallo on yksi asia jota olen kaivannut eniten kotimaastani. Kesällä 2006 Italia voitti jalkapallon maailmanmestaruuden Saksassa ja minulla ei ollut täällä ketään kenen kanssa juhlia sitä ja samaan aikaan kaikki kaverini kotona olivat mukana juhlissa ja paraateissa. Se ajoi minut seuraamaan jääkiekkoa, te suomalaiset kun seuraatte jääkiekkoa niin intohimoisesti. Minusta tuli KalPa-kannattaja tarpeesta kokea ja jakaa tunteita ja intohimoa ja voin sanoa, että olen löytänyt ne KalPan kautta.

Milloin näit ensimmäisen KalPan ottelun ja mitä siitä on jäänyt mieleen?
 - Ensimmäinen näkemäni KalPan ottelu oli kotiottelu Ilvestä vastaan, Ilves jopa voitti sen ottelun. Lippu oli isänpäivälahja eräältä yhdistykseltä jonka jäsen olin. Kyllä, KalPa hävisi, mutta lopputuloksen katkeruuden rinnalle minulle on jäänyt hyviä muistoja siitä yleisön ja tunnelman lämpimyydestä. Aloitin ostamalla lippuja kaikkiin peleihin joihin pääsin ja myöhemmin ostin ensimmäisen kausikorttini. Tein siitä kortista myöhemmin aarteen Timosen ja Kilpeläisen nimmareilla.

Kotimaassasi jalkapallo on suurin urheilulaji. Kuinka tuttu jääkiekko oli sinulle ennen kuin saavuit Kuopioon?
- Laji ei ollut entuudestaan tutu, vaikka tiesin kyllä lajin olemassaolon. Italiassa jääkiekko on pieni laji, jota pelataan pääasiassa vain Alppien alueella, ilman televisiointisopimusta ja pienellä palstatilalla lehdissä. Kohtalo halusi, että alan tulla läheisemmäksi jääkiekon kanssa 2011 MM-kisojen aikaan ja kun Suomi voitti finaalissa Ruotsin, siinä tunteessa oli jo paljon samaa kuin kun Italia voitti Ranskan 2006 jalkapallon MM-kisoissa.

Oletko seurannut Kuopiossa muita urheilulajeja kuin jääkiekkoa?
 - Kävin joitakin vuosia sitten parissa KuPSin pelissä, mutta en oikeastaan seuraa jalkapalloa Serie A:n ulkopuolelta. Ehkä alan seurata Kuopio Steelersin otteluita tulevana kesänä?

Kuka tai ketkä ovat suosikkipelaajiasi nykyjoukkueesta?
 - Tämä on kuin kysyisi minulta kuka pojistani on suosikkini. Olen oppinut arvostamaan joka ikistä pelaajaa ja kaikki heistä pelaavat uskomatonta kautta. Haluan mainita, että mielestäni Lyytinen ja Sebok ovat kehittyneet eniten viime kaudesta, Jokinen on ollut pelaaja jonka kaltainen pelaaja meiltä aiemmin puuttui ja olen ollut hyvin vaikuttunut kuinka Seppälä on pelannut viime aikoina. Mutta, minulla ei ole suosikkipelaajaa, he kaikki ovat suosikkipelaajiani.

Oletko kuullut takavuosien KalPa-pelaajista? Kuten Brent Sapergia, Wayne Thompson, Jouni Rinne, Juha Tuohimaa, Darius Rusnak, Pasi Kuivalainen, Tuomas Kiiskinen ja Teemu Hartikainen?
 - Tiedän joitakin heistä nimeltä, mutta en paremmin. Haluaisin kyllä tietää heistä enemmän. Olen aina ollut kiinnostunut seurojen historiasta ja entisistä pelaajista. Jos joku on kiinnostunut vaihtamaan tietoja, voin kertoa paljonkin AC Milanin historiasta ja entisistä pelaajista.

Tämä haastattelu on tehty ennen viidettä semifinaalia. Mitä ajattelit tästä kaudesta ennen kauden alkua ja mitä nyt semifinaalien aikana?
 - Kun ennen kauden alkua luin, että asiantuntijat laittoivat KalPan Liigan pohjalle, sain isot naurut. KalPa eteni viime kaudella playoffseihin ja ehdottomasti pystyi parantamaan joukkuettaan kesän aikana. Runkosarja meni yli odotusten, mutta en epäillyt edes ennen kauden alkua etteikö KalPa voisi olla runkosarjan päättyessä kuuden parhaan joukossa. Kolmas sija oikeastaan antoi meille paremman edun kuin minkä Tappara ja TPS saivat, valitsisin Pelicansin vastustajaksi ennemmin kuin Ilveksen tai HIFKin milloin vain.

Millä tavalla olet pystynyt seuraamaan joukkuetta tällä kaudella?
 - Minulla on kausikortti ja olen myös Mustan Verkoston jäsen, joten seuraan kotiottelut kulmakatsomostamme. Mustan Verkoston kanssa olen seurannut joukkuetta runkosarjassa Jyväskylään, Mikkeliin, Kouvolaan ja Helsinkiin sekä nyt playoffseissa Lahteen ja Jyväskylään. Kävin myös omalla kyydillä katsomassa runkosarjassa ottelut Turussa ja Lahdessa, voitimme ne molemmat. Yritin järjestää itselleni matkaa CHL-otteluun Tukholmaan Djurgårdenia vastaan, mutta se osoittautui turhan monimutkaiseksi. Haluaisin seurata joukkuetta Eurooppaan, ja tulen niin vielä tekemään, tämä on lupaus.

Kenen pelipaitaa olet kantanut tällä kaudella?
- Tällä kaudella olen kantanut kolmea paitaa. CHL-otteluissa kannoin custom made Cramon Fan Ambassador -paitaa, kun minulla oli kunnia tulla valituksi edustamaan KalPa-faneja siihen kilpailuun. Runkosarjassa ja myös kahden edellisen kauden ajan olen kantanut Keräsen paitaa. Keränen oli pelaajana ”love at first sight”. Täytyy tunnustaa, että taistelin itseni kanssa kuitenkin muutaman päivän kun päätin ostaa uuden paidan, ennen kuin tein valinnan. Toinen vaihtoehto oli Kubalik, pidin hänestä pelaajana ja myös siksi, että minulla oli mahdollisuus oppia tuntemaan hänet myös ihmisenä.

 - Nyt playoffseissa olen pitänyt Sebokin lämmittelypaitaa #44-illasta. Tarina tämän paidan takana on se, minkä kerroin jo aiemminkin, kaikki pelaajat ovat pelanneet uskomattoman kauden, ja kantaisin heidän kaikkien paitoja, jos se olisi mahdollista. #44-illan paidan kantaminen on kuin kantaisin kaikkia pelaajiamme mukanani. Ja lisäksi, Timosen viimeinen kausi päättyi Stanley Cupin voittamiseen, joten ehkäpä…

Mikä on paras KalPa-muistosi?
 - Vaikea valita yhtä muistoa, etenkin tältä kaudelta. Tunnen todella kuin olisin voittanut lotossa kun sain aloittaa kauden elokuussa CHL:n fanilähettilääksi valittuna ja sain mahdollisuuden tavata pelaajia ja organisaation jäseniä ja nähdä mielenkiintoisia asioita kulissien takaa. Mutta yksi parhaista muistoista on ehdottomasti ensimmäinen vieraspelini, se oli Jyväskylässä, ja KalPa myös voitti sen ottelun. Vieraspeleissä käyminen on hyvää aikaa kannattajien hengen tiivistymiseen, uusien ihmisten tapaamiseen ja uusien kavereiden saamiseen.

Entä mikä on katkerin KalPa-muistosi?
 - Fiilikset olivat matalimmalla KalPan kannattajana kevään 2015 playoffseissa kun tipuimme jatkosta Lukolle täällä Kuopiossa. Toinen mieleen tuleva hetki on kun kuulin, että Keränen ei pelaa KalPassa enää tämän kauden jälkeen. AC Milanin kannattajana siitä tuli mieleen Shevchenkon jäähyväiset. Kertsi muuten, et saa lähteä Kuopiosta ennen kuin olet laittanut nimmarisi pelipaitaani! Lisäksi kadun sitä kun en säilyttänyt ensimmäisen otteluni pääsylippua, se on harmi.

Onko sinulle Liigassa jotain seuraa, joka on "love to win, hate to lose"?
 -  Ilves ja Jukurit. Ilves, koska heistä tulee aina mieleen ensimmäinen näkemäni KalPan ottelu. Ja Jukurit, koska Savon derby ja Liigassa on vain yksi oikea seura Savosta!

Kuinka koet KalPan kotiotteluiden tunnelman?
 - Rakastan KalPan kotiotteluiden tunnelmaa! Se on suuri syy siihen, että rakastan KalPaa ja suhtaudun niin intohimoisesti jääkiekkoon. Savolaisyleisö on hienon intohimoista kun he syttyvät. En pahoittaisi mieltäni, jos hallilla olisi vielä useammin paljon yleisöä runkosarjassa, mutta kun meidän kotihalli on täynnä, se on uskomaton paikka. Ja tunnelma on uskomattoman hieno.

KalPa ei ole helpoimpia seuroja kannattaa, Suomen mestaruuksia ei vielä löydy ja seuran lähtökohdat kausiin ovat ennemmin haastaja kuin suosikki. Mitkä ovat tässä seurassa sinulle ne tärkeimmät asiat?
 - Pohjois-Amerikassa käytetään termiä “bandwagon fan”, kun tarkoitetaan ihmisiä jotka seuraavat voittajia. Tai jos ajattelen jalkapalloa, kuinka paljon faneja FC Barcelonalla on nyt ympäri maailmaa… Mutta niin paljon kuin haluan voittaa, seuraan joukkuetta kuitenkin intohimon ja heidän minulle antamien tunteiden takia. KalPa on tällä kaudella monta kertaa ollut tappiolla parilla maalilla ja on sitten noussut voittoon. Tai kun Mankinen teki voittomaalin vain sekuntia ennen kolmannen erän päättymistä… Haluan nähdä taisteluasennetta, pelaajien kunnioittavan heidän pelipaitoja, seuraa ja kannattajia. Kun joukkue on antanut kaikkensa mitä heillä on antaa, sydämeni ei tunne tappiota.

Mitkä olisivat näin playoffs-aikaan terveisesi kannattajana muille KalPa-kannattajille?
 - Tulkaa hallille ja kannustakaa meidän miehiä, eläkää heidän mukana. Yksi seura, yksi yleisö, yksi sielu. Forza KalPa!