Playoffsien keskellä: Juhani Nykänen

Kannattajat ovat merkittävä osa seurojen yhteisöllisyyttä. Näin kannattajien kauden parhaaseen aikaan, playoffseissa ja otteluiden välipäivinä, on hyvä aika kuunnella heidän tarinoitaan.

Playoffsien keskellä -juttusarjassa vuorossa on Tuusniemeltä lähtöisin oleva Juhani Nykänen (54), joka on asunut jo pitkään Kotkassa, mistä käsin hän käy töissä Espoossa. "Susi-Jussi" on hyvin tuttu näky KalPan otteluissa ympäri Etelä-Suomea, mutta nyt on aika kuulla enemmän miehestä tunnetun kutsumanimen takana.

Kohti playoffseja, osa 1.: haastattelussa Eero Kilpeläinen luettavissa täällä.

Kohti playoffseja, osa 2.: haastattelussa Henri Jauhiainen luettavissa täällä.

Kohti playoffseja, osa 3.: haastattelussa Sami Mutanen luettavissa täällä.

Kohti playoffseja, osa 4.: haastattelussa Joonas Lyytinen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 5.: haastattelussa Asko ja Antti Lötjönen luettavissa täällä.

Playoffsien keskellä, osa 6.: haastattelussa Marjo Nykänen luettavissa täällä.


Susi-Jussi kannustamassa KalPaa Hakametsässä aidoimmillaan, antaumuksella ja suurella tunteella.

Olet kenties se tunnetuin kasvo kaikista KalPa-kannattajista, mutta harvempi tuntee sinua paremmin. Mitä sinulle kuuluu nykyään, ja kierrätkö edelleen kaikki mahdolliset etelän ottelut?
 - Olen kierrellyt minkä olen pakollisilta töiltä jaksanut nuorempien kelkassa Etelä-Suomen peleissä. Ikähän tässä alkaa jo painaa ja parhaani edelleen teen, mutta eihän sitä melkein kuuskymppinen ukko enää nuoreksi muutu. Eikä ole äänikään ihan samankovuinen kun kolmekymppisenä, se on luonnollinen kiertokulku se. Pitää osata vanhentua ikänsä mukana. Koetan vielä olla vastustajan kiusana sen minkä eloa piisaa. Nyt on ollut viimeiset pari kolme kuukautta perheen asioitten takia vaikeampaa, ja olen joutunut asioittenhoidon takia pitämään pikkusen paussia matkoista. Palailen taas katsomoon heti kun vaan pääsen, ei vanha tavoistaan pääse.

Kuinka sinusta aikanaan tuli KalPa-kannattaja?
 - Minusta tuli KalPan kannattaja syksyllä 1994, kun menin savolaisuutta puolustamaan Jokerit-KalPa otteluun. Oman maakunnan ylpeys oli heti luonnollinen valinta ja piti koti-Kuopion ja Savon mukana arkielämässä. Mikään ei ollut hienompaa kuin kulkea Stadissa ja Espoossa KalPan peipaita uljaasti päällä. Kun monet muut ympärillä pyörivät diggaili IFK:ta, Kiekko-Espoota tai Jokereita, meikäpoika pysyi omilla juurillaan. Päivääkään en ole valintaani katunut!

 - Ekassa pelissä Kuivalaisen Pasi torjuili komeasti ja mulla oli päällä Kuivalaisen uusi valkoinen KalPan Atria-pelipaita. Toisella seinällä hallissa oli KalPan bussi Kuopiosta, jossa muun muassa legendaarinen kannattaja Jari Venäläinen oli johtamassa joukkoja. Huutoa siis kuului yhdeltä sivulta yhdeltä valkoiselta paidalta ja kokoseinältä keltaisilta toiselta sivulta. Pasilla oli hauskaa maalissaan. Itse uusi paita päällä hölmistyin, että kaverit hallissa on kaikki keltaisia, kun en muistanut että valkoinen ja punainen olivat vasta tulleet peliasun väreiksi.

Kuka tai ketkä ovat kautta aikojen suosikkipelaajiasi?
 - Pelaajasuosikit on mulla kolmessa tai neljässä eri kategoriassa historian kulun mukaan. KalPan kansainvälisen luokan suuret tähdet, jotka tekivät maajoukkueurillaan KalPan nousun tunnetuksi huippuseuraksi on ketju Juuso Wahlsten - Sami Kapanen - Kimmo Timonen. Kotimaan huippuartistit, jotka maalivahtityössä edustivat Suomen eliittiä liigatasolla olivat Pasi Kuivalainen ja Kimmo Kapanen. Kolmas kategoria on vaikeitten aikojen alasarjojen suuret miehet jotka pitivät KalPan hengissä pahimpina vuosina ja heidän ehdoton keulakuvansa ja koko KalPan vaikeitten aikojen taistelutahdon ilmentymä on maalivahti "Raaka-Arska" Ari Luostarinen.

 - Kokonaan oma neljäs ryhmänsä ovat boheemit sankarit, jotka keksivät kaikkea hauskaa pelinsä lisäksi, kuten Joukki Rinne tai Brent Sapergia. KalPalla on ollut historiansa aikana huikea määrä persoonallisia ja äärimmäisen kovia miehiä, kaikissa sarjaportaissa. Matseissa karjuessa jätkille sitä nousee hengessä joukkueen mukana uuteen ulottuvuuteen. Tulee sellainen fiilis, että  "Jokainen KalPan soturi on minä ja minä olen KalPan jokainen soturi". Niin paljon näiden miesten pelaaminen savolaiselle mielenlaadulle merkitsee kaikkina aikoina ja kaikkien pelaajien toimesta. Kun näkee joukkueensa, mielen täyttää suuri ylpeys, joko mestareina tai viimeisellä rannalla.

Entä kuka tai ketkä ovat suosikkipelaajiasi nykyjoukkueesta?
 - KalPan nykyinen nippu on hieno kooste kotimaan konkareita ja nuorta verta, vahvasti omaa savolaista tekoa. Jyri Junnila on palvellut niin kauan meitä että tommoisena oikein kunnon boheemi-veikkona joka häärää kaikkea kiekon kanssa maan ja taivaan välillä, pidän häntä "taiteellisena hengenheimolaisena". Kumpikin meistä laukoo ja laulaa välillä nuotin oikealta ja väärältä puolelta. Ei ole niin väliä onko sitä kaunis ja rikas, kunhan laittaa kaiken palamaan seuran puolesta! Minä en ole tärkeä, vaan asia jota teen.

Tätä haastattelua tehdessä neljännesfinaalit ovat KalPan eduksi voitoin 2-1. Miltä KalPan kausi tähän asti on näyttänyt sinun silmin?
 - Kausi on ollut kerrassaan loistava esitys ja ollaan jo nyt sen voittajia kaikilla mittapuilla, tuli kannu tai mitä tahansa. KalPan kärsivällinen työ hommata pitkänlinjan edullisia pelaajia vaikeissa taloudellisissa oloissa alkaa kantaa pikkuhiljaa pysyvää hedelmää. Toki mestaruusmahdollisuuteen uskon, meillä on oikeasti tekemällä kaikki mitä osataan täysillä, mahdollisuus ottaa nyt lopulta mestaruuskin.

Millä tavalla olet pystynyt joukkuetta tällä kaudella seuraamaan koti- ja vierasotteluissa?
 - Kerkesin ennen perheasioitten tapahtumia käymään joulukuuhun asti etelän peleissä etelärannassa Turusta Lappeeseen asti, eli kymmenkunta peliä on plakkarissa. Nyt on siis pakko vetää loppukausi vähän henkeä, mutta koetan palailla katsomoon heti kun arki antaa taas myöten. Television äärellä möykätään ja lippua heilutetaan joka kerta kun Niiralasta lähetys on.

Paljonko arvioisit kaikkiaan käyneesi vieraspeleissä vuosien saatossa?
 - Vierasmatseja on kertynyt kaudessa keskimäärin 20 vuodesta 1994. Kuopiossa en ole ehtinyt viimeaikoina käymään, mutta kerran pari kaudessa aiemmin sielläkin.

Sinulta löytyy KalPan pelipaitoja todella paljon. Kuinka paljon niitä kaikkiaan löytyy?
 - KalPan pelipaitoja on kertynyt noin 160. Niitä on ostettu kaikki vuosikerrat vuodesta 1994 asti mitä on saatu. Osan on KalPan joukkueenjohtajat antaneet lahjaksikin vuosien saatossa aina kauden jälkeen. Keltainen ja musta paita ehkäpä vielä punaisilla raidoilla on ikimuodikas asu mihin juhlatilaisuuteen tahansa. Mihin sillä ei sisään pääse, ei sellaiseen juhlaan tarvitsekaan mennä!

Kun puhutaan playoffseista, mikä on sinulle se paras muisto?
 - Parhaat muistot ovat sarjanousut, Suomi-sarjasta Mestikseen ja sieltä SM-liigaan. Ja SM-pronssi 2009.

Mikä on sitten se katkerin playoffs-muistosi?
 - Katkerimpia muistoja ei muista, kun aina on niin halvatun hauskaa, pelinumeroista ja sarjatilanteesta riippumatta. Jos KalPa putoaa jostain jatkosta, sehän tulee taas uudestaan ensivuonna kuin pullonkorkki pintaan!


Jussi pukeutuneena omien sanojensa mukaisesti parhaimpaansa, KalPan mustakeltaiseen pelipaitaan.

KalPa ei ole helpoimpia seuroja kannattaa, Suomen mestaruuksia ei vielä löydy ja seuran lähtökohdat kausiin ovat ennemmin haastaja kuin suosikki. Mitkä ovat tässä seurassa sinulle ne tärkeimmät asiat?
 - Tärkeimmät asiat KalPan kannatuksessa: Tietoisuus omista juurista ja kotiläänistä, Savon kansakunnasta ja sen ylpeästi esiintuominen otteluissa matkustamalla ja kannustamalla näkyvällä herrasmiestavalla, joka tuo kunnioitusta ja arvokkuutta seuran tunnuksille ja pelipaidalle. Hyvän vastustajan katsomossa ja kaukalossa asiallisesti kunnioittaminen tuo saman vahvan kunnioituksen KalPalle takaisin, on 20 vuoden kannatustyön kokemus. KalPan pelipaidan julkinen kantaminen velvoittaa arvokkaaseen ja rehtiin käytökseen. Kunnia kulkee paidan tunnusten ja nimen mukana, minne menetkin. Kunniavaate on ylläsi, tee sille itse kunniaa omalla toiminnallasi. Mikään ei ole myösään nautinnollisempaa katsomossa kuin haastaa vastustajan kannustusylivoima, tee se vaikka yksin ja naati!

Mitkä olisivat näin playoffs-aikaan terveisesi kannattajana muille KalPa-kannattajille?
 - Itse en tänä hienona keväänä pääse nyt juuri jatkopeleihin ja joudun luottamaan tovereihin kaikkialla Suomessa, että he jaksavat vanhankin puolesta kannustaa. Terveiseni kaikille Suomen KalPan kannattajille on tämä: Matkustakaa ylpeinä kannustamaan omaa keltamustaa joukkuettamme kaikkialle maahan, olkaa veljiä keskenänne ja jakakaa pelin riemut ja surut, seisokaa vankkumatta joukkomme takana alusta loppuun saakka ja antakaa kannustuksen tulla voimalla ja rakkaudella kehiin. Antakaa minulle ja muille tänä keväänä kaukaa pakosta seuraaville aihetta iloon avata se ottelulähetys kotikatsomossa ja todeta silmäkulma ylpeydestä ja liikutuksesta kostuen: Meidän pojat ja tytöt on taas paikalla, liput liehuen ja laulut kajahtaen! Mieletöntä ja suurenmoista! Torilla tavataan!