Kotiottelut jatkuvat lauantaina! Haastattelussa päävalmentaja Pekka Virta

Kevään pelaajabudjetin leikkaus ja syksyn uusien vastuunkantajien sisälle vaativaan pelitapaan ajaminen sekä loukkaantumissuma ovat asettaneet valmennukselle ja pelaajille heti runkosarjan alkuun isoja haasteita. KalPan tavoite kuluvalle kaudelle on pudotuspelipaikka ja kun joukkueen sijoitus marrastauolle jäädessä oli kahdeksas, voi joukkueen sanoa selviytyneen alkukauden haasteista hyvin.

Seuraavassa päävalmentaja Pekka Virran haastattelu päivää ennen kuin runkosarja KalPan osalta jatkuu Tampereella, sarjajohtaja Tapparan vieraana.

Alkukauden aikana joukkueella on riittänyt uuden opettelua ja loukkaantumisia. Kuinka vetäisit alkukauden yhteen omasta näkökulmastasi?
 - Huonoa tuuria on riittänyt. Tiedostettiin tulossa olevan haasteita kun hyökkäykseen tuli vaihtuvuutta seitsemän pelaajan verran, se on kiistatta paljon. Jos näissä olosuhteissa olisi alettu heti voittamaan paljon, tämä olisikin yksinkertaista hommaa.

 - Tuli turhan paljon vastoinkäymisiä joille ei voinut kukaan mitään ja tuloksellisesti huono ulkomaanreissu siihen sarjan alle. Peli ei ollut huonoa alkukaudestakaan, mutta se on inhimillistä että tappiot alkavat ohjata ajattelua, vaikeuttavat tekemistä ja kun tulosta ei tule, tekeminen voi olla väkinäistä vääntämistä. Maalinteko oli sitten tuskaista. 

 - Sitten joukkue alkoi kasvaa, keksi keinot voittaa, puolustustaminen tiivistyi, uhrauduttiin, homma alkoi natsata ja tekemisessä on hyvä tunnelma. Välillä tarvitsee vaikeampiakin kokemuksia, että oppii mitä voittaminen vaatii. 

 - Vaikeuksien ja loukkaantumisten keskellä meiltä on löytynyt pelaajia, jotka ovat selvästi kasvaneet aikataulua nopeammin, etunenässä nuoret Sebok ja Mikkola sekä Ruohomaa, joka on kasvanut kantamaan suurempaa vastuuta. Aikaa se aina ottaa pelaajien kasvaminen, ja prosessi nopeutuu kun tulee tuloksia. Jos joukkue ei voita ja itselle ei tule onnistumisia, se on silloin vaikeampaa.

 - Jalat maassa eteenpäin. Ei lasketa voittoputkien ja nollapeliputkien pituuksia, tiedostetaan että voittaminen tässä sarjassa vaatii aina tosi hyvää suorittamista. Oma maali on helpompi tilkitä kuin iskeä joka ilta viisi maalia hienojen sommitelmien jälkeen.

Kuinka maajoukkuetauko on käytetty?
 - Meillä kun joukkue on nuori, niin on ollut paljon pelaajia maajoukkueissa, eri ikäisten maajoukkueissa ja Sebok Unkarin maajoukkueessa. Aika pienellä ryhmällä on menty. Nykyään tauoilla keskitytään enemmän lepoon ja huoltavaan harjoitteluun, ei mennä enää taukoja kahdesti päivässä kovalla temmolla. Levättiin paljon, viisasta harjoittelua ja omatoimista huoltavaa harjoittelua. Ilmapiiristä aistii, että pelaajat ovat palautuneet ja energiat ovat palautuneet, mutta niin ne energiat ovat palautuneet tauon aikana muillakin joukkueilla.

 - Se on ollut nähtävissä pidemmältä ajalta, että taukojen jälkeen isokokoisemmat joukkueet ovat pärjänneet paremmin, kun ovat tuoreita. Meidän jaksaminen taas on näkynyt taukojen lähestyessä, ollaan oltu usein silloin hyvässä tuloskunnossa, kuten nytkin. 

 - Nyt kun pelit jatkuvat, tästä tammikuun loppuun on noin 25 peliä, tahti on todella kova. Siinä ei saa ajatus karata, ei saa jäädä suremaan jos hävitään tai jäädään nollille, tärkeintä on nollata ja ladata, mennä kiskoilla kuin juna. Se tulee olemaan taas kova vaihe, valtavasti pisteitä jaossa ja tämä pari kuukautta tulee määrittelemään sitä minkälainen fiilis joukkueiden sisällä on keväällä.


Syksyllä on riittänyt pohdittavaa, mutta kauden edetessä hymy KalPan vaihtoaitiossa on leventynyt.

Mikä on terveystilanne, minkälaisen miehistön saat käyttöösi tauon jälkeen?
 - Tänään oli hyvä tilanne kun lähdin hallilta, mutta varpaillaanhan tässä saa olla koko ajan, tilanne voi elää nopeastikin, aamulla voi soida puhelin ja jollakin on noussut kuume. Mutanen ja Lauritzen ovat vielä sivussa. Loukkaantumisten myötä osalla pelaajista rasitus nousi todella kovaksi, mutta nyt näyttää jo paljon paremmalta. 

- Niin se on myös vastustajilla, tauon aikana on vammoja hoidettu ja pelaajia tervehtynyt, enemmän miehiä käytössä. Ei saada kilpailuetua, oman työn kautta täytyy positiiviset tulokset ansaita edelleen.

Kuinka sinun silmiin näyttää, onko ratkaisijaosaston peli kehittynyt kauden edetessä?
 - Uudet miehet ovat pelanneet hyvin ja varmasti pelaaminen vielä helpottuu kokemusten ja onnistumisten myötä, tulee rauhallisempi olo pelata. Kaikki ottaa aikansa ja maaleja oppii tekemään tekemällä maaleja. Otteluiden ratkaisemisesta tulee helposti paineita mikä ei vie asioita oikeaan suuntaan, kun joukkue voittaa, ei kannata nostaa isoa mekkalaa. Maalimäärissä kannattaa katsoa tilastoista keskiarvoja per ottelu, ei muistella yksittäisen lauantai-illan maalimäärää. 

 - Voihan niitä syntyä mielikuvia, että nyt on tehty maaleja paljon vähemmän kuin vuosi sitten kun se ja se lähti hyökkäyksestä. Viime kaudella tehtiin alle kolme maalia per peli (toim. huom., kaikki joukkueet tekivät alle kolme maalia per peli) ja päästettiin alle kaksi maalia per peli, sillä saatiin 97 pistettä, mikä on tässä sarjassa helvetin kova suoritus. Ei olisi pelillisesti järkeä pelata peliä jossa haettaisiin joka ilta neljää ja viittä tehtyä maalia, silloin soisi omissa paljon enemmän. Tässä pelataan voitoista, ja keinot voittamiseen on jokaisen joukkueen löydettävä, meillä se on hyvä puolustaminen.

 - Tärkeää on, että peli on omassa kontrollissa. Pudotuspeleihin mennään voittamalla, voittamalla otteluita enemmän kuin häviää.


SEURAAVAT KOTIOTTELUT:
- La 14.11. klo 17.00 KalPa - Blues  <- KalPan 86-vuotisottelu. Lue lisää täältä.
- To 19.11. klo 18.30 KalPa - HPK
- La 21.11. klo 17.00 KalPa - HIFK