Kansainvälinen lasten syövän päivä 15.2. - lipaskeräys KalPan ottelussa 16.2.

Joka vuosi noin 150 lasta Suomessa sairastuu syöpään ja taistelee elämänsä puolesta. Näistä lapsista kolme neljästä paranee. 15. helmikuuta vietettävä kansainvälinen lasten syövän päivä ja kultanauha ovat kunnianosoitus tästä taistelusta ja kultaakin kalliimmasta elämästä.
 
Tiistaina 16.2. olevassa KalPa-Ässät-ottelussa kerätään varoja Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidossa olevien syöpäsairaiden lasten ja heidän perheidensä virkistystoimintaan. Ole Sinäkin mukana tukemassa perheiden jaksamista ja tekemässä syöpään sairastuneista lapsista terveitä aikuisia. Yksi syövästä selvinnyt on 11-vuotias Valio, joka pudottaa ottelun avauskiekon. 

Lahjoita ja auta tosielämän sankareita – kiitos tuestasi!

Syövän sairastaneet lapset saavat oman tunnuksen – kultanauhan

Helmikuun 15. päivänä vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää nyt jo 15. kertaa yli 60 maassa. Päivää vietetään Suomessa vuonna 2016 teemalla Kultaakin kalliimpi elämä – sillä korostetaan lapsen elämän arvokkuutta.

Kansainvälisen lasten syövän päivän tarkoituksena on levittää tietoutta lasten ja nuorten syöpäsairauksista, hoidon tasosta ja niistä haasteista, joita sairastunut ja hänen perheensä kohtaavat joka päivä. Idea päivän vietosta on lähtöisin syöpäsairaiden lasten vanhempien kansainväliseltä kattojärjestöltä ICC:ltä, jota myös Sylva ry on ollut perustamassa.

Tänä vuonna Suomessa lanseerataan myös kansainvälisesti jo vuosia käytössä ollut lasten syövän vastaisen taistelun tunnus eli kultanauha. Kultanauha on niille sankareille, jotka ovat käyneet läpi rankat syöpähoidot ja selviytyneet niistä – ja myös niille jotka eivät ole selviytyneet. Kultanauhaa levitetään sähköisenä tunnuksena.

Kultanauhan ideoivat vuonna 1997 ryhmä yhdysvaltalaisia vanhempia, jotka halusivat lisätä tietoisuutta lasten syövistä, niiden hoidoista ja hoidoista aiheutuvista myöhäisvaikutuksista. Kultauhasta on sittemmin tullut kansainvälinen merkki tietoisuuden kasvattamiseksi lapsuudenajan syövistä.

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään Suomessa valtakunnallisesti Sylva ry:n ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön sekä paikallisten ja maakunnallisten syöpäsairaiden lasten ja nuorten vanhempainyhdistysten ja -kerhojen järjestämänä.

Viimevuotiseen tapaan yhteistyössä mukana myös jääkiekon Liiga-joukkueet sekä hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue Team Rynkeby Finlandin tiimit.

Päivän päätapahtuma Sylva ry:n, Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön ja Kympin lapset ry:n järjestämänä Helsingin Narinkkatorilla maanantaina 15.2. klo 14–18. Samalla nähtävillä Lari Järnefeltin uusi, syöpäsairaista lapsista, nuorista ja heidän perheistään kertova Taistelutarinat-valokuvanäyttely Narinkkatorin kupeessa olevassa Kampin Kappelissa.

Narinkkatorille asetellaan noin 150 sinistä, punaista ja valkoista tuolia. Nämä tuolit edustavat niitä suomalaisia lapsia ja nuoria, jotka ovat sairastuneet syöpään edeltävän vuoden aikana. Jokaisella tuolilla on lappu, joka kertoo sairastuneen sukupuolen, iän sekä diagnoosin. Osalla tuoleista palaa kynttilät, jotka on sytytetty syöpään menehtyneiden muistoksi.

Suomessa syöpään sairastuu joka vuosi noin 150 lasta ja keskimäärin 250–300 nuorta. Heistä 75−80 % paranee hyvien hoitotulosten myötä. Kuitenkin edelleen yksi neljästä sairastuneesta menehtyy. Suomalaisten lasten yleisimmät syövät ovat leukemiat, aivokasvaimet ja lymfoomat. Nykypäivän haaste on paitsi löytää uusia hoitokaavioita myös huolehtia entisten lapsisyöpäpotilaiden myöhäisvaikutuskontrolleista aikuisiässä.
 
Kaikki kansainväliseen lasten syövän päivään liittyvät tapahtumat löydät koostetusti Sylvan verkkosivuilta.

Sylva ry on vuonna 1982 perustettu syöpää sairastavien lasten, nuorten ja heidän perheidensä valtakunnallinen yhdistys. Sylva järjestää muun muassa vertaistukea, kuntoutusta, erilaisia kursseja ja tuettuja lomia, jotka auttavat selviytymään syövän aiheuttamasta elämänmuutoksesta. Lisätietoja Sylvan toiminnasta: www.sylva.fi.

Aamu Suomen Lasten Säätiön tarkoitus on tukea rahallisesti Suomessa veri- ja syöpätauteja sairastaville lapsille annettua hoitoa ja lääketieteellisen hoidon kehitystyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lisätietoja Aamun toiminnasta: www.aamusaatio.fi.