Päävalmentaja Jari Laukkasen ajatuksia perjantai-aamulta

KalPa järjesti verkostokumppaneilleen perinteisen marraskuun aamiaisen. Seuran tapa on olla lähellä kumppaneitaan, niin myös nyt vaikean alkukauden jälkeen. Joukkue palasi Turusta Kuopioon noin neljän aikaan yöllä, mutta jo kahdeksan aikaan aamulla Jari Laukkanen oli kertomassa verkostokumppaneille joukkueen alkukaudesta päävalmentajan silmin.

Seuraavassa Laukkasen kertomaa verkostokumppaneille, totuutta kaunistelematta.

 -  Alkukausi on ollut iso pettymys. Pelaajat, valmennus, seuraorganisaatio, yhteistyökumppanit ja katsojat ovat täysin oikeutetusti pettyneitä alkukauteen. 

 - Kun joukkuetta rakennettiin, selvä linjanveto oli, että joukkuetta nuorennetaan tiettyjen avainroolien osalta paljon. Soitin keväällä Aravirran Hannulle jolla on päävalmentajana noin 25 vuoden kokemus ja kysyin, onko hänellä uraltaan kokemusta tilanteesta jossa ykkös- ja kakkosketjusta löytyvät 18- ja 17-vuotiaat pelaajat. Ara ei vastaavaa tilannetta muistanut ja totesi, että kovaan ja haastavaan paikkaan itsesi laitat. Lopuksi Ara muistutti, että kukaan valmentaja ei voi tietää etukäteen miten kausi lähtee kulkemaan. Tiedän, että olisin voinut tässä syksyn aikana huudella uusien pelaajien perään, mutta tiedän viime kauden taloudellisen tuloksen ja en ole halunnut käyttää sitä korttia.

 - Odotusarvo oli, että kokeneet pelaajat auttaisivat nuoria poikia kantamalla tuloksenteosta isoa vastuuta. Niin ei tapahtunut ja se alkoi valjeta kun Arsi ja Kassu palasivat elokuussa nuorten maajoukkueleiriltä. Kun maalinteko ei toiminut, aikuiset äijät alkoivat katsoa nuoria poikia jotta eikös tämä ole teidän hommia. Molemmat asettivat itselleen jo ennen kauden alkua julmetut paineet. Media on kysynyt usein, että suorittavatko nuoret pojat odotusarvojen mukaisesti ja vastaus on, että kyllä. Ei ole mielestäni kohtuullista odottaa tuon ikäisten pelaajien kantavan joukkueettaan vielä illasta toiseen. Kassu pelasi keväällä reilut kymmenkunta miesten ottelua ja nyt pitäisi pystyä pelaamaan miesten tasolla jo täysi runkosarja, se on tosi iso harppaus. Kassun ikäinen pelaaja kun pukee pelipaidan päälleen Liiga-tasolla, siinä pitäisi olla jo riittävästi tulospaineita. 

 - Otteluiden jälkeen lähestymme suoritusta valmennustiimin kanssa pelaajakohtaisesti, miten kukakin pelaaja onnistui ja lähestytäänkö häntä henkilökohtaisesti vai eikö siihen ole tarvetta. Tilastoimme 5-5 pelaamisen paikat vaihtoaitiossa ja katsomossa ja vielä ottelun jälkeen videolta, että tiedämme katsovamme peliä samalla tavalla. Ensimmäisistä 10 ottelusta voitimme maalipaikat 70 % otteluista ja silloin täytyi analysoida mistä tappiot johtuivat, esimerkiksi henkilökohtaisista virheistä tai yksinkertaisesti maalinteosta. Seuraavista 10 ottelusta olemme pelanneet nyt yhdeksän ja niistä olemme voittaneet maalipaikat viidessä ottelussa, hävinneet kolmessa ottelussa ja kerran ne ovat menneet tasan. Silti yhä häviämme otteluita. Maalipaikkojen seuraaminen ja pelaajille esille tuominen sekä joukkueen ja pelaajien pelaamisen läpi käyminen videolta, taululta ja jäällä, sitä on se meidän päivittäinen tekeminen. Ylivoimaa ja alivoimaa käymme läpi ennen jokaista ottelua. Lähtökohta kaikessa analysoimisessa ja tiedon tuottamisessa on palvella pelaajia pelaamaan paremmin.

 - Keitä haluaisin nostaa esille, yksi sellainen on maalivahtiosasto. Tuokkola ja Kiviaho ovat pelanneet molemmat erittäin hyvin. Haluan nostaa esille myös Arsin, lauantain ottelun jälkeen runkosarjasta on pelattu ensimmäinen kolmannes ja hänellä on pisteitä reilut 10. Viime syksynä Arsilla oli ketjun keskellä Kuparista, Smithiä ja Stepania ja toisella laidalla hurjassa vireessä ollut Salminen. Pisteitä tuli jo sillä kun tarjosi kiekkoa Salmiselle joka iski kiekkoja sisään. Viime kaudella Arsi teki 30 pistettä. Nyt Arsilla ei ole sellaisia ketjukavereita, hän on kehittynyt pelaajana huimin harppauksin ja vaikka joutuu tekemään itse kaikki pisteet, on noin 35 pisteen tahdissa. Media on ollut välillä negatiivinen kun maaleja ei ole syntynyt, mutta poika tekee paljon töitä, kehittyy koko ajan ja joutuu tekemään nyt itse kaikki pisteensä. Pakkipari Koivisto-Riikola täytyy nostaa esille myös. Koivisto pelaa toista liigakauttaan ja Riikola vasta ensimmäistä täyttä kauttaan, he menevät jatkuvasti eteenpäin. Kun mietitään suorittamista ja pelisysteemiämme, he ovat olleet paras pakkipari.