Joukkue-esittely: HC Slovan Bratislava


Marko Dano, Andrej Kudrna, Vladimir Mihalik

Rakastettu ja vihattu, ihailtu ja tuomittu HC Slovan Bratislava on epäilemättä menestynein ja tunnetuin Slovakian jääkiekkoseura. Vuonna 1921 nimellä 1. CsSK Bratislava perustettu seura sai nykyisen nimensä vuonna 1939. HC Slovan on historiallisesti ensimmäinen joukkue Slovakiasta, joka onnistui murtamaan Tsekin johtoaseman Tsekkoslovakian liigassa voittamalla mestaruuden vuonna 1979.

Vuosina 1998-2012 HC Slovan voitti mestaruuden ennätykselliset kahdeksan kertaa. Vuosiin sisältyy myös arvokkain kausi 2004-05 liigan historiassa NHL:n työsulun aikana. Vuonna 2004 joukkue voitti  Continental Cupin ja se on myös kolminkertainen Spengler Cup –mestari. Lisäksi HC Slovan on kaikkien aikojen menestynein slovakialainen joukkue Euroopan Liigassa voittamallaan pronssilla vuonna 2008. Joukkue on päässyt puolivälieriin jopa viisi kertaa kyseisissä Euroopan seurajoukkueiden turnauksissa.

Kausi 2012-13

Viime kausi oli merkittävä HC Slovanin kannalta. Ennen kaikkea tämä johtui siitä, että joukkue siirtyi pelaamaan KHL:ään, joka herätti todellisen jääkiekkobuumin koko Bratislavassa. Huolimatta kovasta rikkaiden venäläisseurojen kilpailusta Slovan pysyi omillaan. Joukkue saavutti läntisen lohkon pudotuspelit, mutta hävisi lopulta Dynamo Moskovalle, Gagarin Cupin voittajalle. Rostislav Čadan johtama joukkueen ydin koostui pääasiassa nykyisistä tai potentiaalisista kansainvälisistä slovakialaisista tähdistä. Todellisia tehopakkauksia joukkueessa olivat Jaroslav Janus, Miroslav Šatan, Mario Bližňák, Milan Bartovič, Roman Kukumberg, sekä sitkeät Michal Vondrka, Tomáš Mojžíš ja Jonathan Sigalet. Ei myöskään pidä unohtaa Ľubomír Višňovskýa ja Andrej Sekeraa, jotka toivat joukkueeseen merkittävän panoksen NHL:n työsulun aikana. Viime kaudella HC Slovan isännöi ET-otteluiden finaaleita, Red Bulls Salute-turnausta, joka järjestettiin joukkueen kotiareena Slovnaftilla ensimmäistä kertaa.

Kausi 2013-14

Tulevana kautena HC Slovan pelaa European Trophy –turnauksessa kolmatta kertaa peräkkäin. Etelälohkon ottelut tulevat tarjoamaan haasteita ja hyviä valmistautumismahdollisuuksia tulevaa KHL-kautta ajatellen. Joukkueen tavoitteet ovat samankaltaisia kuin viime vuonna – sijoittua hyvin runkosarjassa ja päästä jatkoon ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta. Slovakian pääkaupungin joukkueen kokoonpano pysyy suurilta osin muuttumattomana, Stanley Cup –voittaja Martin Škoulan ja lupaavan pakin Ján Brejčákin vahvistamana. Toimitusjohtaja Maroš Krajči tekee kaikkensa saadakseen lyötyä sopimuksen lukkoon myös toisen Stanley Cup voittajan – ja kaikkien Slovakian voittamien MM-mitalien haltijan – Miroslav Šatanin kanssa.