Kohti playoffeja: Sami Kapanen



KalPassa eniten playoff-kokemusta ja meriittejä omaava konkari Sami Kapanen #24, pelasi NHL:ssä kunnioitettavat 87 ja SM-liigassa 38 pudotuspeliä. Pisteitä playoff-peleistä Samille on kertynyt kolmentoista NHL-kauden ajalta 22+13 ja kahdeksan SM-liigakauden ajalta 13+13.  Yksityiskohtaisemmat tilastot kausi kaudelta löytyvät täältä.

Pitkä kiekkoura tuo omanlaista näkökulmaa pudotuspeleihin, sillä runkosarja alkaa jo monesti tuntua tasapaksuilta.

- Vanhemmiten ero runkosarja- ja pudotuspelien välillä on isompi.  Runkosarja on haasteellisempi ja playoffit tuovat uutta tarvittavaa kipinää omaan pelaamiseen aivan eri tavalla.  Hetket ja kerrat voittaa ovat vähenemään päin, joten näihin tilaisuuksiin haluaa tarttua.

Sami muistelee pudotuspelihistoriansa parhaita hetkiä…

- Pudotuspelit kausilla 01-02 ja 03-04 tulevat ensimmäisenä mieleen.  Vuonna 2002 Carolina Hurricanes oli Stanley Cupin finaalissa.  Se finaalihuuma ja kaupungin myötäeläminen oli vain niin uskomatonta.  Philadelphia Flyers pelasi konferenssifinaalissa vuonna 2004.  Silloin meillä oli vahva ryhmä ja usko menestykseen.  Pelasin tuolloin pakkina, mikä oli kokemuksena hieno ja arvokas.

NHL-playoffit eroavat SM-liigan vastaavista niin mittakaavassa kuin paljon muussakin.

- Yhteisö elää täysillä mukana. Työpaikoille tuodaan tekstiilejä seinille ja seuratunnustus on selkeästi näkyvillä pukeutumisessa.   Pelitapahtumat ovat lähes päivän mittaisia alkaen pihapeleistä ja grillaamisesta hallin edustalla.  Oli se pelaajana hienoa tulla hallille tunteja ennen ottelua ja huomata, että tuhansia ihmisiä seuralogoon sonnustautuneena on jo paikalla.

Kapanen toivoo joidenkin elementtien rantautuvan myös Suomen pudotuspelikulttuuriin.

- Suomessa kaipaisin heittäytymistä ja rohkeutta tuoda kannatustaan julki.   Ei tarvitsisi olla ujo ja arka.  Turhaan pelätään muiden reaktiota siihen, että mitä jos kannattamani joukkue ei pärjääkään.

Henkinen valmistautuminen playoffeihin on jo vireillä, mutta itse otteluihin valmistautumiseen ei saisi tulla muutosta.

- Runkosarjassa vahvistetuista rutiineista pitäisi pyrkiä pitämään mahdollisimman hyvin kiinni, sillä muuten voi helposti tulla ylilyöntejä rentouden kadotessa.  Tulos tulee itsestään jos on tullakseen.

Tavallisesti laitahyökkääjän paikkaa pelaava Sami on viime peleissä kokeillut myös keskushyökkääjän paikkaa.

- Hyvältä on tuntunut sentterinä pelaaminen.  Pelissä on selvästi paremmin sisällä.  Fyysisesti se on laitahyökkääjään verrattuna haastavampi ja rankempi, koska vastuuta on enemmän.  Playoffeissa sentterin puolustuspelaamisen velvoite korostuu ja aloitukset ovat isossa roolissa.