Kohti playoffeja: Pekka Tuokkola



KalPan 29-vuotias maalivahti Pekka ”Peki” Tuokkola #81 on pelannut JYPin riveissä yhteensä 34 playoff-ottelua kausina 07-08 (6), 08-09 (10), 09-10 (11), ja 10-11 (7).  Pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi hänet palkittiin vuonna 2009, jolloin jyväskyläläiset nappasivat Kanada-maljan.  Valmistautuminen pudotuspeleihin alkaa taas…

Peki kuvailee playoffeja seuraavasti:

- Pleijarit on ihan oma maailma, missä kaikki ympärillä oleva tekee siitä ajasta elämää suurempaa. Nykyisin osaa jo paremmin valmistautua, mutta esimerkiksi ensimmäiset playoffit tuntuivat aivan toiselta.

Playoffeissa 07-08 matka päättyi ensimmäiseen kierrokseen eikä Tuokkola seuraavalla kaudella tullut miettineeksi mestaruutta, vaikka uskoa omaan tekemiseen löytyikin.

- Runkosarja meni loistavasti, mutta taustalle oli jäänyt edellisen kauden kauhu. Ajattelin, että jos pelataan omalla tasolla, ollaan parhaita.  Usko mestaruuteen vahvistui kuitenkin vasta, kun ensimmäisestä kierroksesta Tepsiä vastaan selvittiin.

Mestaruuden lisäksi Pekka Tuokkola jakoi toisen JYP-vahti Sinuhe Wallinheimon kanssa SM-liigan pudotuspelien parhaalle pelaajalle jaettavan Jari Kurri -palkinnon.

- Olihan se hieno kunnia. Ei voi olla kuin iloinen ja tyytyväinen. Palkinto tuli itselle extrana, koska saavutukset tulivat koko joukkueen työn kautta.

Kun hieman pidemmälle pääsee, alkaa playoff-huuma näkyä ja tuntua.

- Joukkueilla on pitkä vuosi takana ja kahdeksan joukkuetta on selviytynyt.  Se on se hienompi aika, jolloin kiekkoylpeydestä taistelevat ei pelkästään joukkueet, vaan myös kaupungit. Kaikki ovat samassa hengessä, ja runkosarjapeleihin verrattuna siinä hengessä on suuri ero.

Pudotuspelit tuovat myös haasteita mukanaan, kun samaa joukkuetta vastaan pelataan maksimissaan seitsemän kertaa.

- Henkinen vahvuus ratkaisee; kuka pystyy pitämään uskoa yllä huonoinakin hetkinä. Yleisön negatiivinen aktiivisuus usein lisääntyy ja pelaajat joutuvat pihteihin. On pystyttävä sulkemaan kaikki ulkopuolinen.
 
Pekin pudotuspelihistoriaan mahtuu monenlaista.  Pahimmat kommellukset ovat tapahtuneet ehkä mestaruutta juhliessa, mutta osaa hän mainita jotain muutakin.

- Aikoinaan Jyväskylässä oli playoff-kaste kylmäaltaassa.  Silloinen laitahyökkääjämme Tuomas Pihlman panikoi altaaseen mennessä niin, että onnistui tuikkaamaan nilkkansa rappusten väliin ja oli lähellä satuttaa itseään pahasti.