Euroopan elinsiirtopäivä 22.10.2011, KYLLÄ elinluovutukselle


 

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina 22.10.2011. Suomessa teemapäivän päätapahtuma järjestetään Kuopiossa. Nettikampanja http://www.kyllaelinluovutukselle.fi/ kannustaa levittämään tietoa elinluovutuksesta. KalPan jääkiekkojoukkue tukee molempia tapahtumia.
 
Suomessa satoja ihmisiä odottaa uutta elintä, vuosittain kymmenet kuolevat jonoon. Siirtoelimistä ja -kudoksista on jatkuva pula. Suomessa tehdään munuaisen, maksan, sydämen, keuhkon, sydänkeuhkon, haiman ja ohutsuolen sekä kudosten kuten luun ja silmän sarveiskalvon siirtoja.

Uuden kudoslain mukaan oletetaan, että elinsiirtoon sopiva vainaja on suostunut elintensä luovutukseen, ellei hänen tiedetä sitä elinaikanaan kieltäneen. Lääkärin pitää mahdollisuuksien mukaan selvittää, mikä vainajan tahto oli. Jos vainajalla ei ole elinluovutuskorttia, kysytään tietoja vainajan mielipiteestä hänen omaisiltaan. Omainen ei voi enää kieltää kuolleen omaisensa elinten luovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Olet elinluovuttaja, jos et sitä erikseen vastusta. Tee asia selväksi: allekirjoita elinluovutuskortti ja kerro tahtosi läheisillesi.
 

Kuopio sanoo KYLLÄ elinluovutukselle -yleisötapahtuma

Lauantaina 22.10.2011 Munuais- ja maksaliitto järjestää Kuopion keskustassa klo 10–14 yleisötapahtuman. Päivän päätähtinä ovat TV:n laulukilpailusta tutut Henna-Riikka Syvänne, Fatima Koroma, Anna Paatero ja Lotta Sandholm. Konsertti alkaa noin kello 13. Torilla jaetaan elinluovutuskortteja ja tietoa. Toriteltassa voi myös osallistua Näytä KYLLÄ elinluovutukselle -nettikampanjaan.

Perjantaina 21.10. pelattavassa KalPa-Kärpät -jääkiekko-ottelussa jaetaan elinluovutuskortteja ja tietoa KYLLÄ elinluovutukselle -pisteessä. Erätauoilla nähdään munuaisen- ja maksansiirron saaneen lapsen perheen tervehdys.
 
Näytä KYLLÄ elinluovutukselle -nettikampanja
Kampanjasivustolle www.kyllaelinluovutukselle.fi voi jokainen elinluovutusta kannattava ladata itsestään kuvan näyttämässä elinluovutuskorttiaan. Näytä, että kannatat elinluovutusta. Kuvaa itsesi elinluovutuskortti kädessäsi ja lataa kuva nettiin. Kuvan on oltava mielellään pystykuva. Sivulta voi myös tulostaa tai tilata elinluovutuskortin.

Muita tapahtumia
Tuoreessa elinsiirtopäivän alla julkaistavassa gallupissa tarkastellaan suomalaisten tietoisuutta elinluovutuksesta. Paikallisia KYLLÄ elinluovutukselle -tapahtumia järjestetään eri puolilla maata. Kuopion yliopistollinen sairaala järjestää koulutuksen ammattilaisille elinluovutusten edistämisestä tammikuussa 2012.
 

Lisätietoja:
www.lahjaelamalle.fi
www.musili.fi
 
Lahja elämälle -järjestöt:
Munuais- ja maksaliitto ry
Hengitysliitto Heli ry
Näkövammaisten keskusliitto ry
Solu- ja Kudosteknologiakeskus Regea
Suomen Diabetesliitto ry
Suomen Sydänliitto ry
Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry