Sami Kapasen kiekkouraa kuvaava taulu julkistettiin lauantaina



Antti Karppinen, Manuel Rumpf ja kehystys Jari Sallinen

Kun Sami Kapanen (#24) oli ilmoittanut lopettavansa pelaajauransa toukokuussa 2010, Alias Studioiden Antti Karppinen lähestyi häntä ideallaan tehdä ainutlaatuinen muotokuva kunnioittamaan Sami Kapasen pitkää kiekkouraa. Ajatuksena oli tehdä perinteisestä muotokuvasta poikkeava kuva, joka ilmentää Samin uran värikkäitä vaiheita, tilastoja sekä kaupunkeja ja joukkueita, joissa Sami on uransa aikana pelannut. Antti Karppisen alkuperäinen idea oli tehdä hieman "Mad Max" -henkinen kuva, jossa pyörremyrsky on repinyt läpi kaupunkinäkymän. Jere Hietalan kuva maalivahti Jani Hurmeesta oli myös yksi iso idealähde koko projektille. Sami Kapanen innostui hänelle esitetystä ideasta ja antoi Antille vapaat kädet lähteä tekemään muotokuvaa. Taulun kehystäjäksi kysyttiin Alias Studioiden yhteistyökumppania kehystäjä Jari Sallista, jota ei tarvinnut kauaa suostutella näin upeaan projektiin mukaan.

Projekti alkoi etenemään kuitenkin vasta loppukesästä, kun Antti Karppinen pääsi kuvaamaan Samia Tuplajäät Oy:n hallilla, jonka jälkeen aloitettiin itse taulun työstäminen Antin ajatusten pohjalta. Sami oli unohtanut ottaa mukaansa kuvauksiin KalPan pelipaidan, mutta kun Sami asteli jäälle ilman pelipaitaa pelkissä suojissa, oli selvää, että pelkät suojat päällä kuvaan tuli enemmän asennetta ja sopivaa fiilistä kuvan teemaa ajatellen.

Sattuman kautta Antti Karppinen tutustui lahjakkaaseen nuoreen saksalaiseen taiteilijaan Manuel Rumpfiin, jonka hän sai suostuteltua myös mukaan projektiin. Antti Karppinen ja Manuel Rumpf suunnittelivat ensin taulun yleisfiiliksen ja pääelementtien paikat, jonka jälkeen Manuel alkoi suunnitelmien pohjalta tekemään kuvaan tarvittavia 3D-malleja ja muita yksityiskohtia. Kuvaa alettiin työstämään eteenpäin yksittäinen alue kerrallaan, ja päätettiin kasata kuvat yhteen myöhemmässä vaiheessa.

Manuel mallinsi 3D-muodossa rakennuksia, jotka Antti teksturoi oikeilla valokuvatekstuureilla. Manuel lisäsi tekstuurien päälle vielä maalattuja yksityiskohtia, ja Antti lisäsi jälleen joitakin yksityiskohtia. Prosessi eteni välillä nopeammin ja välillä hitaammin, mutta edistystä tuli joka viikko. Kuvatiedostot siirtyivät suuntaan ja toiseen tiuhaan tahtiin.

Vaihe vaiheelta kuva alkoi valmistumaan. Yksityiskohtia lisättiin ja kuvan lopullinen muoto alkoi hahmottumaan. Antti oli miettinyt aikaisemmin Samin kanssa listaa, mitä tietoja ja statistiikkaa kuvaan haluttiin saada mukaan. Antti yritti löytää mielenkiintoisia esitystapoja näille tilastoille ja tapahtumille kuvien muodossa. Värejä korjattiin, lisättiin sadetta, lunta, jäätä, tulta ja yksityiskohtia lisää. Kuvan sävymaailma etsi muotoaan loppumetreille asti.

Joulukuussa värikkäiden vaiheiden jälkeen kuva oli viimein valmis, tulostettu ja toimitettu kehystettäväksi Jari Salliselle, joka antoi oman panoksensa kuvaan luomalla taululle ainutlaatuiset kehykset. Taulu on nähtävissä jatkossa uudella Pretax KalPa-Klubilla.

Taulun zoomattava versio ja kuvia projektin eri vaiheista on nähtävissä Alias Studioiden kotisivulla.