Yhteiskuntavastuu

KalPa on sitoutunut terveisiin elämäntapoihin ja puhtaaseen urheiluun. KalPalla ja Juniori-KalPalla on yhteiset arvot sitoutuminen, luottamus, yhteistyö, intohimo, maltti ja suvaitsevaisuus, mistä voit lukea lisää täältä

KalPa haluaa aktivoida lapsia ja nuoria liikkumaan, minkä lisäksi KalPa on mukana monessa erilaisessa yhteiskunnallisessa toiminnassa. KalPa toteuttaa yhteiskuntavastuuta laaja-alaisesti ja kaikki yhteiskuntavastuuhankkeet harkitaan tapauskohtaisesti.
 

Lastenklinikoiden Kummit ry ja KYSin lastenklinikkaLastenklinikoiden Kummit ry ja etenkin KYSin lastenklinikka ovat lähellä KalPalaisten sydäntä. Yhteistyötä on tehty jo vuosien ajan ja KalPa on lahjoittanut mm. KYSin lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolle keskoskaapin sekä muuta välineistöä ja tarvikkeita. Tämän lisäksi lastenklinikalle on lahjoitettu pelejä ja leluja pikkupotilaiden käyttöön sekä KalPan kausikortteja ja lippuja esimerkiksi pitkäaikaispotilaiden perheiden käyttöön.

Keväällä 2012 myös pelaajien puolisot olivat isosti mukana hyväntekeväisyystyössä järjestämällä Kiekon Takana On Nainen -tapahtuman jäähallilla. Naisten ja miesten välisen jääkiekko-ottelun ympärille rakennetussa tapahtumassa kerättiin rahaa yli 19 000 euroa suoraan KYSin lastenklinikalle.

KalPan pelaajat vierailevat KYSin lastenklinikan syöpä- ja veritautien osastolla kuukausittain piristämässä potilaiden päivää ja vievät mennessään pikkupotilaille KalPa-aiheisia tervehdyksiä.

KalPan koulukiertueKalPa järjestää yhteistyössä Juniori-KalPan kanssa laajan koulukiertueen, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia liikkumaan enemmän. Koulukiertueen teemoina ovat monipuolinen liikunta sekä kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy. Kuopion kaupunki ja KalPa tekevät koulukiertueella yhteistyötä tärkeän viestin välittämiseksi. Yhteistyö näkyy myös Kiitos Kaveruudelle -toimintamallissa, jota tuodaan koulukiertueen aikana esille. Tässä toimintamallissa halutaan korostaa kaveruuden merkitystä, se on tärkeää myös meille aikuisille. Kiertue järjestetään Kuopion ja Siilinjärven ala-asteiden oppilaille ja kauden aikana vieraillaan noin kymmenellä koululla tavoittaen tuhansia lapsia. Koulukiertue keskittyy liikunnallisten arvojen lisäksi kertomaan toisten huomioonottamisesta sekä syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisystä ja kaveruudesta ylipäänsä.  Koulukiertueet ovat monipuolisia elämyksellisiä paketteja, joissa lasten idolit, eli KalPan pelaajat, ovat mukana.KalPa on mukana Kuopion kaupungin kiusaamisen vastaisessa toiminnassa muiden pääsarjaseurojen kanssa. KalPan puhenjohtaja Sami Kapanen on Kuopion alueen hyvinvointilähettiläs, joka käynnisti yhdessä Iivo Niskasen kanssa Kiitos kaveruudelle -julistekilpailun alueen kouluille.

Koulukiertueessa ovat mukana myös Autotalo LaakkonenLemonsoftPeeÄssäSavon SanomatViiking Musiikki ja Who Cares.

KalPan ulkojäätapahtumatUlkojäätapahtumien tarkoitus on rohkaista perheitä liikkumaan aktiivisesti kaupungin uusilla lähiliikunta-alueilla. KalPan joukkue jalkaantuu ulkojäille ja opettaa mm. luistelussa ja kiekonkäsittelyssä. Toki ohjelmanumerossa on myös peli paikallisia kiekkotaitureita vastaan. Lisäksi pelaajat jakavat nimikirjoituksia ja paikalla on kioskipiste. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Vuonna 2014 ulkojäätapahtumien rinnalle tuli K-Korttelikiekko, jonka järjestämisestä vastasivat KalPan ohella Juniori-KalPa ja paikalliset K-kaupat. K-Korttelikiekossa järjestettiin viikoittain seitsemällä eri ulkokaukalolla ilmaista kiekko-opetusta vuonna 2005 syntyneille ja sitä nuoremmille lapsille.

KalPan maakuntakierros

Kuva: Paikallislehti Kuhmolainen/Marjatta Kurvinen
 
Marraskuun maajoukkuetauolla KalPan pelaajat jalkautuvat maakuntien yhteistyöseuroihin ja vetävät paikallisille lapsille ja nuorille kiekkotreenit. Maakuntavierailujen yhteydessä pelaajat opastavat oikeanlaiseen harjoitteluun ja terveelliseen elämään sekä vastaavat innokkaiden fanien kysymyksiin. Maakuntakierroksia on tehty nyt jo kymmenen kauden ajan, joten voidaan puhua perinteestä. Maakuntakierroksella pelaajille tulevat tutuksi mm. Iisalmi, Varkaus, Leppävirta, Suonenjoki ja Pieksämäki.

Who Cares -hankeKalPa on mukana Poliisin aloittamassa Who Cares –hankkeessa, jonka pääteemana on välinpitämättömyyden nujertaminen.  Who Cares on ennaltaestävään toimintaan suuntaava yhteisöllinen toimintaympäristö, jonka tarkoituksena on tehdä ympäristöstämme turvallisempi ja terveempi elää. Who Cares –hankkeessa on järjestetty mm. KalPan ja Poliisin kanssa yhteistyössä iso yläkoululaisille suunnattu tapahtuma jäähallissa. 

Yhteistyö oppilaitosten kanssa

KalPa tekee pitkän linjan yhteistyötä paikallisten oppilaitosten, etenkin Sakky:n ja Savonia-amk:n kanssa. KalPa tarjoaa mahdollisuuden työharjoitteluun, lopputyön tai erilaisten opiskelijaprojektien tekemiseen mielenkiintoisessa ympäristössä. KalPa huomioi opiskelijat myös opiskelijahintaisilla pääsylipuilla ja kausikorteilla sekä tukemalla Opiskelijan Kuopio –järjestöä. KalPa järjestää kausittain erityisen Opiskelijapelin jäähallilla yhteistyössä Savonia-amk:n yTiimin kanssa. Opiskelijapelit ovat kiinnostaneet vuosittain satoja opiskelijoita.

Tämän lisäksi KalPa työllistää paljon nuoria ottelutapahtumissa mm. erilaisissa talkootehtävissä, jolloin nuoret saavat ensimmäisen kosketuksen työelämään.

Jäähallilla on ollut talkootyössä mukana useiden vuosien ajan myös erityisnuoria mm. kantajina tai myyntitehtävissä. Yhteiset pelisäännöt sovitaan nuorten sekä ohjaavien opettajien kanssa. Näin KalPa ehkäisee omalta osaltaan nuorten syrjäytymistä ja luo mielekästä, yhteisöllistä tekemistä nuorille.


Vähävaraisten lasten ja nuorten kiekkojunioreiden tukeminen

KalPa lahjoittaa rahaa Juniori-KalPan avustus- ja kannustetilille, jota kautta rahat ohjataan apua tarvitseville kiekkojunioreille muun muassa jäämaksuihin. Samalta tililtä palkitaan stipendein erityisen ansioituneet kiekkojuniorit, jotka ovat hoitaneet hyvin myös opiskelut.

Claybay Skeleguins luovutti shekin Juniori-KalPalle tammikuussa 2014 vähävaraisten lasten ja nuorten kiekkoharrastuksen tukemiseen.

Joulukuussa 2013 KalPa pelasi hyväntekeväisyysottelun paikallista harrastekiekkoporukka Claybay Skeleguinsia vastaan joulutapahtumassa. Claybay Skeleguins järjesti ottelun ympärille hyväntekeväisyyshaasteen, jonka kautta kerättiin rahaa Juniori-KalPan vähävaraisten lasten ja nuorten jääkiekkoharrastuksen tukemiseen. Haasteessa sekä joulutapahtumassa ollleessa lipaskeräyksessä rahaa kerättiin junioreiden hyväksi lähes 4000 euroa.

KalPa on mukana myös pienemmissä projekteissa ja KalPa on lahjoittanut mm. liikuntavälineitä kouluille ja kutsunut kausittain erikoisryhmiä otteluihinsa.


Nenäpäivä-keräysKalPa on mukana Ylen Hyvä Säätiön Nenäpäivä-keräyksessä. Tuotto kanavoidaan Ylen Hyvä Säätiön toiminnassa mukana olevien avustusjärjestöjen kautta pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön, lasten koulutukseen, perheiden ja yhteisöjen vahvistamiseen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Nenäpäivä-keräys on vuosittain koko Liigan laajuinen hanke.
 


Movember


KalPa on muiden Jääkiekon Liigaseurojen tapaan mukana myös marraskuisessa Movember-toiminnassa, jossa miesten viiksien avulla herätetään ihmisten tietoisuutta miesten terveyteen liittyvistä asioista. Miehet eli Mo Brot aloittavat marraskuun ensimmäisenä päivänä naama puhtaaksi ajeltuna Movemberin ja loppukuun ajan he kasvattavat itselleen viiksiä. Miesten tavoitteena on kerätä rahallisia tukijoita viiksienkasvatusprojektilleen, jota myös naiset eli Mo Sistat voivat tukea parhaansa mukaan.Suomessa kampanjan toteuttaja on Syöpäsäätiö, ja keräystuotto käytetään kotimaiseen eturauhas- ja kivessyöpätutkimukseen.


Savuton Savo


Savoton Savo –kampanjan tavoite on nuorten savuttomuuden lisääminen. Tavoitteen saavuttamiseksi ohjelmassa tiivistetään yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten ja urheiluseurojen kanssa. Urheiluseuroista edelläkävijöinä ovat savuttomaksi ensimmäiseksi julistautuneet KalPa sekä Juniori-KalPa.


 


Joulupuu-keräys


KalPa on Kuopion Nuorkauppakamarin järjestämän Joulupuu-keräyksen suojelija. Joulupuu-keräyksessä kuka tahansa voi tuoda lapselle joululahjan ja kaikki KalPalaiset lahjoittavat lahjan keräykseen joulutervehdyksen kera. Kerätyt lahjat toimitetaan Kuopion kaupungin sosiaalitoimen kautta tuomaan jouluiloa alueen vähävaraisille lapsille.


Puhtaasti Paras –hanke


KalPa on julistautunut jääkiekon Liigan ensimmäiseksi puhtaan urheilun joukkueeksi ja haastanut mukaan kaikki liigajoukkueet. KalPa haluaa nostaa esiin puhtaan urheilun sekä reilun pelin tärkeyden ja kannustaa omalla esimerkillään nuoria urheilijalupauksia sitoutumaan yhä aktiivisemmin puhtaaseen urheiluun.

Site in English