Sami Kapanen Kasperin NHL-debyytistä: Se oli todella kokonaisvaltainen peli

Pojasta polvi paranee, kertoo vanha suomalainen sanonta, ja se onkin pitänyt paikkansa Kasperi Kapasen uralla tähän asti. Isä Sami debytoi SM-liigassa 17-vuotiaana, Kasperi 16-vuotiaana. Sami sai NHL-varauksen 22-vuotiaana, Kasperi 18-vuotiaana. Sami pelasi ensimmäisen NHL-ottelun 22 vuoden iässä, Kasperi 19 vuoden ikäisenä. Ihan vielä ei poika kuitenkaan ole isänsä rinnalla saavutuksissa, sillä NHL-otteluita Kasperilla on nyt yksi, Samilla 918.

Seuraavassa Samin ajatuksia tiistai-aamulta, Kasperin ensimmäisen NHL-ottelun jälkeen.

Mitä on jäänyt mieleesi omasta ensimmäisestä NHL-ottelustasi?
 - Se tuli aika lyhyellä varoajalla, ei ehtinyt paljon kelailla asioita sitä ennen. Siinä oli harjoitusleirin loukkaantuminen pohjalla ja sinä syksynä koitin kiriä muiden etumatkaa kiinni, mutta sitten kun se ensimmäinen peli tuli, olihan se nasta fiilis. Taisin saada peliaikaa noin kolmasosan siitä mitä Kasperi sai nyt, siinä ei niillä minuuteilla pystynyt isoja näyttöjä antamaan. Pelipaidasta on jäänyt mieleen, että se taisi olla vähän vääränlainen, siinä oli maalivahtien leikkaukset hihoissa.

Mitä toivoit Kasperin NHL-debyytiltä?
 - Toive oli, että Kasperi pelaisi oman vahvuuden, luistelun kautta. Olen koittanut hokea, että hän on pirun hyvä kun käyttää vahvuuttaan ja pääsee sillä pelin sisälle. Välillä kun on jännitys päällä, Kasperi ei hyödynnä luisteluaan kuten voisi, pelaa silmillä ja siinä tulee viivettä reagoimiseen. 

Miltä tuo ottelu Kasperin osalta sitten silmiisi näytti?
 - Yllätyin miten nopeasti Kasperi pääsi rytmiin mukaan. Se oli ensimmäinen peli minkä olen nähnyt Pohjois-Amerikasta tällä kaudella. Se oli todella kokonaisvaltainen peli, pelasi kiekolla järkevästi, hyviä valintoja, pysyi kiekossa, haastoi heti kiekollisena. Pari paikkaakin sai heti, harmi kun ei tehnyt niistä. Kokonaisanti oli hyvä.

Mitä odotuksia sinulle tulee mieleen Kasperin kaudelle tästä eteenpäin?
 - En tiedä Maple Leafsin politiikasta. Siellä on kaksi vahvaa henkilöä jotka tunnetaan siitä, että he ovat tottuneet koulimaan nuoria pelaajia NHL:ään farmin kautta ajan kanssa. Valmentaja Babcockilla on pitkä historia siitä Red Wingsistä ja GM Lamouriello tunnettiin Devilsin aikanaan vannoutuneena nuorten pelaajien farmin kautta koulijana.

 - Kieltämättä AHL tuntuisi tässä yhtälössä organisaation puolelta todennäköiseltä vaihtoehdolta. Kommentaattoreita mitä kuuntelin ottelun aikana, heidän tietojen mukaan organisaatio hakisi nuorille pelaajille isoa pudotuspelikevättä farmista. Lightning haki pari vuotta sitten uuden valmentajansa Cooperin johdolla nuorille pelaajille pitkän playoff-kevään farmista ja viime keväänä sieltä oli jo niitä pelaajia hyvissä rooleissa Stanley Cupin finaaleissa. Olisiko Maple Leafsilla sama kaava?

 - Eilisen pelin perusteella nuoret selvisivät hyvin ja pelasivat hyvin, toivat joukkueeseen intoa ja energiaa. Uskon, että he pystyisivät pelaamaan jo nyt ylhäällä lisää hyviä pelejä, mutta sitten kun alkuinnostus karisee, riittääkö rutiini vielä NHL-tasolle?