KalPa aloitti kesätreenikauden viime viikolla

Ensi kaudelle valmistautuminen alkoi KalPalla viime viikolla, kun joukkue aloitti kesätreenikauden perinteisesti pyörätesteillä Kunnonpaikassa. Kesätreenien merkitys on myös tälläkin kaudella suuressa roolissa ja niin pelaajalta kuin valmennusryhmältä vaaditaan sitoutumista täysipäiväisesti. KalPan päävalmentaja Pekka Virta kertoo, että tämän kesän treeniohjelma on pääosin valmennusryhmän yhdessä suunnittelema.

Treenikaudella pelaajat ovat pääosin jakaantuneet kolmeen eri ryhmään, joissa heitä päästään kehittämään yksilöinä paremmin. Yksi ryhmä koostuu kokeneista pelaajista (mm. Mikko Jokela ja Jussi Timonen), jotka saavat harjoitella enemmän omatoimisesta, sillä heidän kokenutta ammattilaisuraa arvostetaan ja heihin luotetaan näin antamalla ohjat omiin käsiin. Toinen ryhmä koostuu nuorista, uusista pelaajista, joiden harjoittelussa keskitytään enemmän jääkiekon perusasioihin jäällä ja sen ulkopuolella. Kolmas ryhmä keskittyy harjoittelussaan räjähtävyyteen.


KalPan joukkue valmistautumassa treeniin Fressillä.

KalPan joukkue treenaa kovaa myös kesäisin

Viime viikolla KalPan treeniohjelmaan kuului erilaisia kuntotestejä, aerobista harjoittelua sekä kestävyysharjoittelua. Toukokuun aikana joukkue treenaa tiiviisti yhdessä viitenä päivänä viikossa, viikonloput ovat pääosin vapaata. Arkisin treenimäärä on noin kaksi kertaa päivässä, joka sisältää niin lihaskuntoa, aerobista kuin myös henkistä valmennusta.

Päivän ensimmäisessä treenissä keskitytään tehoharjoitteluun ja sykkeen nostamiseen. Tässä pääpainona on voima ja liikkuvuus sekä hyppyharjoitteet. Päivän toisessa treenissä keskitytään enemmän kunnon kohottamiseen, kestävyyteen sekä kimmoisuuteen. Lisäksi yllämainitun treenin ohella joukkue käy jäällä harjoittelemassa kolme kertaa viikossa.

KalPan harjoitteluohjelmaan kuuluu muun muassa painia ja vesijuoksua

KalPalla on tällä hetkellä harjoitteluohjelmassa lajeina muun muassa spinning, vesijuoksu, lenkkeily, paini ja sulkapallo. Kesäkuu on pelaajille omatoiminen harjoittelujakso, jolloin pelaajat itse vastaavat omasta harjoittelustaan KalPan annettujen ohjeistuksien mukaisesti. Heinäkuussa joukkue palaa takaisin yhteiseen harjoitusohjelmaan. Tällöin ovat vuorossa myös kuntotestit, jolloin testataan ja verrataan toukokuun aikana ottamia tuloksia näihin. Tämä vertailu antaa viitteitä, miten pelaaja on harjoitellut omatoimiharjoittelun aikana, ja näin ehditään vielä puuttumaan harjoittelun kulkuun ja pelaajan kehittymiseen.

Elokuussa KalPa aloittaa pelikauden, sillä Savon Sanomat -turnaus alkaa 14. elokuuta. Lue lisää turnauksesta täältä.


Kuvassa osa pelaajista lähtövalmiina lenkille.

Viime perjantaina KalPan treenipäivä alkoi tunnin kestävällä juoksulenkillä, jossa joukkueesta paikalla oli noin kymmenkunta pelaajaa. Aamulenkin aloituksen aikaan taivas oli harmaan sävyinen ja taivaalta tuli sumuna vettä. Ilman lämpötilakin muistutti enemmän syksyä kuin kesän aloitusta. Tämä ei kuitenkaan KalPan pelaajia näyttänyt haittaavan, vaan he suuntasivat lenkille rennoilla mielin. Juoksun jälkeen pelaajat suuntasivat suoraan Kuopion keskustan Fressille, jossa heitä odotti Kati Koposen ohjaama lihaskuntoa edistävä BodyPump-ryhmäliikuntatunti.

Pekka Virtaa korostaa pelaajan aitoa uskoa omaan tekemiseen

KalPan päävalmentaja Pekka Virta korostaa, että harjoittelussa keskitytään jokaiseen pelaajaan yksilönä ja kuunnellaan pelaajan toiveita. Sama harjoitteluohjelma ei voi käydä kaikille, joten yksilökohtaisella treenillä voidaan keskittyä jokaisen omiin vahvuuksiin ja kehittämiskohteisiin. KalPan harjoittelussa korostuu myös valmennuksen antama tuki ja opastus. Jos pelaajalla on ongelmia esimerkiksi ruokavalion kanssa, puututaan tähän välittömästi ja autetaan pelaajaa ohjaamalla ja kouluttamalla eri keinoin.



KalPan pelaajat lämmittelemässä Fressin BodyPump-tunnilla.

Tärkeintä kauden ja kesän aloitustreeneissä on Virran mukaan pelaajan oma ymmärtäminen siitä, miksi ja mitä tehdään. Pelaajan on tärkeä tehdä oikeat ratkaisut ja olla aito usko ja käsitys omista tekemisistään. Kaikki osa-alueet täytyy olla kunnossa, jotta pelaaja on parhaimmillaan kauden aloituksessa. Tärkeintä on tietenkin pelaajien terveys ja kunto, josta Pekka puhuu termillä ehjät päivät ja viikot. Lisäksi pelaajalla täytyy olla koko ajan niin sanottu punainen lanka tekemisissään sekä vahva luotto, että oma treenaaminen tuo myös tuloksia.

Kauden aloituksessa on tärkeää myös rakentaa yhtenäinen ja tiivis joukkuehenki sekä uusien pelaajien sisään saaminen joukkueeseen ja tätä edesautetaan erilaisilla tunneharjoituksilla. Esimerkkinä tällaisesta Pekka mainitsee harjoituksen, jossa pelaajat kantavat toisensa Puijon Tornin huipulle. Tämä harjoitus jos mikä tiivistää joukkuetta ja edesauttaa luottamaan pelikaveriinsa. Tällä kaudella harjoittelu pysyy pääosin samansuuntaisena kuin edellisellä kaudella, muutos on jääharjoittelun lisäämisellä entisestään treeniohjelmaan muiden harjoitteiden lisäksi.