Toimitusjohtajan blogi

Olen toiminut nyt reilut kolme viikkoa KalPan toimitusjohtajana ja jääkiekkoseuran johtaminen on osoittautunut lyhyessä ajassa jopa vaiherikkaammaksi paikaksi kuin mitä tehtävään lähtiessäni arvioin. Kun aloitin lokakuun alussa toimitusjohtajana, joukkueella oli kolme voittoa putkessa ja alkuun tuli vielä yksi voitto lisää samaan putkeen. Silloin näytti, että tästähän päästään hyvin vauhtiin ja kausi lähtee sujumaan varsin suotuisissa merkeissä. Sen jälkeen onkin ollut vaikeampaa ja tappioita on nyt putkessa jo seitsemän. 

Tämän myötä meidän arki onkin pyörähtänyt toisenlaiseksi ja palautteen ja arvostelun määrä on toki ihan ansiosta kasvanut huomattavasti. Negatiivisuuteen on suomalaisen luontaisesti helppo tarttua ja siitä saadaan itselle helposti luotua ylitsepääsemätön pallo. Onkin ollut hienoa huomata kuinka vaikeina aikoina muutamat kannattajat ovat keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa jaksaneet valaa uskoa muihin kannattajiin. Tällaista rohkeaa kannustusta ja uskon ja toivon luomista tarvitsemme, ja jos me emme yhdessä usko vaikeuksien yli pääsemiseen, niin kuka niihin sitten uskoo?

Yleisömäärien kanssa olemme myös taistelleet alkukauden ajan ja toisaalta ymmärrän erittäin hyvin, että yleisö haluaa nähdä useammin voittoja kuin tappiota. Tätä emme ole pystyneet alkukaudesta kotipeleissä lunastamaan ja siltä osin yleisömäärien pienuus menee meidän omaan piikkiimme. Liigajääkiekossa talous ja urheilumenestys kulkevat vahvasti käsi kädessä ja aina ei muisteta korostaa kuinka tärkeää on, että te arvon kannattajat tulette seuraamaan pelejä paikan päälle hallille. Yleisötuloilla on iso merkitys siitä millainen liigajoukkue Kuopiossa on nyt ja jatkossa mahdollista nähdä. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet poikkeuksellisen hyvä urheilullinen jakso KalPan historiassa. Jotta tälle jaksolle on mahdollista saada tulevina vuosina jatkoa, on tärkeää että joukkueen mukana jaksettaisiin elää myös näinä vaikeampina aikoina. Toiseksi yleisön merkitystä tunnelman luojana ei voi liikaa korostaa. Isolla porukalla ja toki hyvällä pelillä voimme saada kaikille vieläkin hienomman kokemuksen pelistä ja kyllä äänekäs halli on myös erinomainen lisä pelaajien suorituksiin. Nyt jos koskaan KalPa tarvitsee yleisöstä sen kuudennen  kenttäpelaajan kentälle.

Julkisuudessa on viime päivinä kyselty hankittavien vahvistusten perään. Tältä osin joudumme tänä vuonna etenemään aiempia vuosia varovaisemmin useammastakin syystä. Viime vuonna teimme raskaat tappiot ja samalla meni paljon aiempina vuosina hankittua taloudellista puskuria. Tälle vuodelle on selkeä tavoite pyrkiä nostamaan tulos mahdollisimman lähelle nollaa tai jopa positiiviseksi. Tästä syystä emme voi lähteä lisäämään pelaajamäärää, koska pelaajabudjetti on jo käytetty kokonaisuudessaan nykyiseen joukkueeseen.  Pelaajasopimukset Suomessa ovat määräaikaisia ja niitä ei voi yksipuolisesti irtisanoa. Näin ollen muutoksia halutessa pitää poislähtevälle pelaajalle löytää ensin uusi seura ennen kuin osa kustannuksista voi poistua KalPalta. Tästä syystä muutokset eivät voi tapahtua hetkessä, työskentelemme kuitenkin myös tällä saralla koko ajan. Toisaalta meillä palaa nyt lähiviikkoina useita pelaajia sairastuvalta, joten myös sitä kautta saadaan nyt uutta virtaa koppiin.

Viime kevät osoitti liigakiekossa hienosti miten pienillä eroilla sarjan joukkueet loppujen lopuksi pelaavat. Porin Ässät näytti olevan tammikuussa playoff-paikasta ulkona ja Karri Kivi oli ainakin lehtijuttujen mukaan ”Porin vihatuin mies”. Huhtikuussa maailma Porissa oli pyörähtänyt ympäri ja mestaruusjuhlia torilla oli katsomassa yli 10 000 ihmistä. Vaikeina hetkiä on välillä hyvä löytää myös positiivisia asioita ympäriltä ja itselleni tuo viime kevään esimerkki on loistava osoitus siitä, että nousu kohti kärkeä on ainakin mahdollista. Sitä tekeekö KalPa saman kuin Ässät viime vuonna en voi luvata, mutta mahdollista se varmasti on!

Lokakuun alussa kävimme vierailulla KYS:n lasten syöpäosastolla Joona Harjaman ja Jukka Voutilaisen kanssa. Vierailulla yksi hieno hetki oli, kun eräs jääkiekosta kiinnostunut poika antoi Jukalle ja Joonalle hyvän vinkin peleihin ”Ampukaa enemmän, kyllä se jonkun niistä imasee!”. Toivottavasti Jukka vie tuon ohjeen nyt pelikuntoon palattuaan muulle joukkueelle ja pääsemme perjantaina tuulettamaan useampaa maalia!

Toni