KalPa-Tappara 3-4 VL. Kiitos rakastava kotiyleisö, kiitos häikäisevä Sami Kapanen!

KalPa-Tappara 3-4 VL (1-0, 2-2, 0-1, 0-0, 0-1)

Tilastot täällä. Kuvagalleria ottelusta täällä.


 




Sami Kapanen ansaitsi tunteikkaat ja ikimuistoiset jäähyväiset kotiyleisön edessä Savon sydämessä, ja sellaiset kaikkien aikojen KalPa-pelaaja myös sai. Ennen ottelua käytävillä vallitsi latautunut tunnelma kuin ennen ratkaisevaa pudotuspeliottelua ja se purkautui illan aikana upeasti kun lähes 4500 katsojaa ahtautui katsomoihin ja teki KalPa-legendan jäähyväisottelusta ikimuistoisen spektaakkelin. Tunnelma oli yhtä aikaa juhlallinen ja haikea, yhdellä sanalla sanottuna mahtava. Kiitos todellisesta kiekkokulttuurista, kotiyleisö! Te teitte tästä ottelusta ikimuistoisen kaikille hallissa olleille savolaisille.

Kun useissa aiemmissa kotiotteluissa yleisökeskiarvo on ollut noin 2500 katsojaa ja Trust Kapital Areenan yleisö on ollut erittäin vaikean kauden hiljentämä, Liigan runkosarjan päätösottelussa kaikki oli toisin. Suuri yleisö todisti vielä kerran kiistattomasti, teoillaan, kuka on heidän mielestä kaikkien aikojen KalPa-pelaaja. Yleisömäärä lähes kaksinkertaistui edellisistä otteluista ja yleisö eli ottelutapahtumassa mukana kuin Kapasen NHL:stä KalPaan palattua vallinneen kaikkien aikojen KalPa-huuman aikana. Päätelmä on helppo, numero 24 on vuosien ja vuosien teoillaan ansainnut kotiyleisön sydämissä suuren ja lähtemättömän paikan.

Jo Kapasen jäälle tulo oli upea. Yleisö pimeässä kotihallissa nousi spontaanisti seisomaan kun pelaaja Sami Kapanen odotti viimeistä kertaa urallaan vuoroaan jäälle. Kuuluttajan kerratessa huikean uran saavutuksia, latauksen suorastaan aisti nousevan koko ajan ja kun kaiuttimista kuuluivat sanat "Tervetuloa häikäisevän uran viimeiseen otteluun... Numero 24, Sami Kapanen", huutomyrsky oli yksi kautta aikojen kovimpia samassa rakennuksessa kuultuja, jatkoerien ratkaisumaalit mukaan lukien. Heti jäälle kiihdyttäessään Kapanen osoitti nöyryyttään ja kiitollisuuttaan kotiyleisölle kiittämällä tätä pienimuotoisella kunniakierroksella maila pystyssä jo nyt.

Kylmät väreet jatkoivat kulkemistaan selkärankaa pitkin kun heti perään ilmoille kajahti Sakari Kuosmasen tulkitsema jylhä Finlandia. KalPan valmennusjohto osoitti pelisilmää ja konkari sai aloittaa ottelun ykköskentässä ja esiteltiin asiaan kuuluvasti aloituskentällisten viimeisenä pelaajana. Tämän jälkeen kaikki huomio annettiin kahden ja puolen erän ajaksi itse pelille, KalPan nuoren joukkueen taistellen läpi ottelun silmin nähden suurella sydämellä ja halukkaana voittaa. KalPa johti ottelua kahteen otteeseen kahdella maalilla, mutta Tappara osoitti kovuutensa ja nousi noin neljä minuuttia ennen täyttä aikaa tasoihin. Kuten Samin upea ura, myös ottelu venyi sopivasti jatkoajalle ja pidempäänkin. Lopulta vieraat veivät voiton voittolaukauskilpailun turvin.

Itse ottelun lopputulosta muistettavammaksi nousi yksi maali. Se oli 2-0 maali. Osuma oli häkellyttävän symbolinen, sillä siitä vastasi isänsä jäähyväisottelun kunniaksi Kasperi Kapanen. Ja missä ajassa? No 24.24 - tietenkin! Samin pelinumero niin KalPassa, Suomen maajoukkueessa kuin NHL-seuroissa Hartford Whalersissa, Carolina Hurricanesissa ja Philadelphia Flyersissa on ollut 24. Ja Kasperin numero Liigassa on ollut 42. On sanomattakin selvää, että KalPassa numerolla 24 ei tule pelaamaan enää kukaan. Paitsi halutessaan ehkä juuri Kasperi, joka on pelannut urallaan ennen Liigaa aina numerolla 24...

Kolmannen erän ensimmäisellä mainoskatkolla mediakuutiolla nähtiin kuvakooste Samista KalPa-paidassa ja taustalla soi 1980-luvun lopulla syntynyt legendaarinen KalPa-kappale. Erän toisella mainoskatkolla yleisö sai nähdä mediakuutiolta Samin ratkaisevan kevään 2001 MM-välieräottelun kahdella maalillaan selostajalegenda Antero Mertarannan hehkuttaessa ja perään tärähti soimaan Leningrad Cowboysin komeasti tulkitsema nostalginen Those Were The Days Ago. Tunnelma nousi vielä uusiin sfääreihin noin kolme minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä kun KalPan päävalmentaja Anssi Laine otti aikalisän, tällä kertaa ei joukkueelleen vaan poikkeuksellisesti sen yhdelle pelaajalle.

Niin Sami kuin kotiyleisö muistavat varmasti lähtemättömästi tunnelman kun numero 24 kiersi aikalisän aikana kaukalon kiittäen yleisöä menneistä vuosista, ja yleisö taputti seisaaltaan kiittäen omasta puolestaan menneistä vuosista. Taustalla soi hetkeen osuvasti sopien Tina Turnerin klassikko Simply The Best, Samin ollessa kiistatta kaikkien aikojen KalPa-pelaaja. Ottelun päätyttyä vuorossa olivat legendan palkitsemiset, joihin osallistui myös vahvasta seurakulttuuristaan tunnettu illan vastustaja Tappara. Äänekkäästi ja myös värikkäästi läpi ottelun kannustanut kulmakatsomo huomioi pelaajaa heidän katsomonosansa ylle laskeutuneella suurella pelipaidalla numerolla 24 ja sen alla luki tyhjentävästi teksti KIITOS.

Palkitsemisten ja joukkueiden kättelyiden jälkeen Sami osoitti kiitollisuuttaan kotiyleisölle vielä viimeisen kerran kiertämällä kaukalon, yleisön taputtaessa jälleen seisaallaan. Kun jäähyväiset nostivat palan kurkkuun ja tunteet pintaan pelaajalle, samoin kävi yleisölle ja kovin moni silmäkulma näytti kiiltävän. Siihen hetkeen tiivistyi upealla tavalla Samin ja savolaisen yleisön suhde: numero 24 on antanut tämän yleisön edessä ja KalPa-paidan eteen 10 kauden aikana koko sydämensä ja sen yleisö tietää ja siksi numero 24 on tälle yleisölle enemmän kuin rakastettu pelaaja. Se on yhtä kuin kautta aikojen suurin pelaaja tälle yleisölle.

Sami Kapasen häikäisevä pelaajaura on päättynyt. Uusia tarinoita kirjoitetaan jälleen ensi kaudella.

Liiga-kausi 2013-2014 on KalPan osalta päättynyt. Kiitos koko KalPa-perheelle!