Haastattelussa Antti Pennanen


KalPan valmennustiimin uusin vahvistus Antti Pennanen, 34, istutettiin alas kertomaan hieman itsestään ja rakkaudestaan jääkiekkoon. Pennanen pelasi aktiiviuransa aikana Mestiksessä Ahmoissa (2000-2001) ja näyttäytyi myös SM-liigakaukalossa HPK:n riveissä (1999-2000). Sittemmin valmentajaksi siirtynyt mies on saavuttanut urallaan kaksi SM-hopeaa B-nuorten päävalmentajana HPK:n riveissä. Vuodet 2009–2011 Pennanen toimi saman seuran A-nuorten päävalmentajana, jolloin ahkeruus palkittiin ja mies valittiin nuorten SM-liigan vuoden valmentajaksi 2011.
 
Antti Pennanen, olet ehkä uusi kasvo monille savolaisille. Kerro lyhyesti itsestäsi; millainen ihminen olet kaukalon ulkopuolella?
  •  Olen syntynyt Hyvinkäällä, mutta viettänyt kuitenkin suurimman osan lapsuudestani ja nuoruudestani Hämeenlinnassa. Sieltä koen myös saaneeni innostuksen kiekkoiluun. Siviilissä olen aika rauhallinen; hiljattain isäksi tuleminen on muokannut elämänarvojani uuteen uskoon. Sitä kautta on sitten tullut sitä leppoisuutta lisää.
 
Aikaisempaa kokemusta sinulta löytyy niin pelaajana kuin valmentajanakin. Mikä on ollut tähänastisen urasi kohokohta, ja miksi?
  • Ehdottomasti valmennettavien pelaajien onnistuminen. On mahtavaa huomata, että omat valmennettavat pääsevät isompiin saappaisiin liigajäille ja jopa ulkomaille saakka. Totta kai B-nuorten kaksi SM-hopeaa ja A-nuorten vuoden valmentajaksi valitseminen olivat isoja ja mahtavia juttuja, mutta kyllä se suurin tyydytys tulee siitä, kun omat valmennettavat saavuttavat tavoitteitaan millä tasolla tahansa. Pelaajia vartenhan me täällä ollaan.
 
Onko valmentajan ura ollut aina haaveesi, vai päädyitkö hommiin sattuman kautta?
  • Jo oman peliurani aikana tein paljon yhteistyötä valmentajien kanssa, ja jotenkin se valmennus on ollut ehkä aina alitajunnassa. Olen saanut apua urallani alan huippunimiltä: Jukka Jaloselta, Matti Alatalolta, Jukka Rautakorvelta, Timo Lehkoselta… Minulla oli puolentoista vuoden mittainen tauko valmennushommista, ja se meinasi loppua kokonaan siihen. Kuitenkin tällaisten huippunimien antama kannustus innoitti jatkamaan. Sitä paitsi olen aina ollut aika huono koulussa, ja jotakinhan sitä on tehtävä.

Sinulla on vaimo ja yhdeksän kuukautta vanha tytär. Kuinka olette perheesi kanssa sopeutuneet Kuopioon? Millaisia odotuksia oli Savosta ja savolaisista, ja ovatko ne pitäneet paikkansa?
  • Minulla on mummola Pieksämäellä, joten savolaisuus ja heidän avoin asenteensa ovat tavallaan minulle tuttuja. Muutto tänne on vain vahvistanut kuvaa savolaisten aitoudesta ja maanläheisyydestä. Kuopio on sopivankokoinen ja vaikuttaa upealta kesäkaupungilta. Täytyy sanoa että täällä on hyvät oltavat, vaikka olemmekin asuttaneet kaupunkia vasta puolitoista kuukautta.
 
Kuinka olet sopeutunut KalPa –tiimiin? Tunsitko ennalta ketään pelaajia?
  • Pelaajista en henkilökohtaisesti tuntenut ketään mutta tiesin toki ulkonäöltä. Vastuuvalmentaja Jari Laukkasen kanssa suoritimme yhtä aikaa saman valmentajan ammattitutkinnon. Mielestäni olen sopeutunut porukkaan hyvin, pelaajat ovat ottaneet minut osaksi tiimiä. Alussahan tässä vasta ollaan, mutta ensivaikutelma on oikein positiivinen.
 
KalPan ensi kauden kokoonpano pysyy aikalailla samana muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Miten kommentoit vaisuja pelaajamarkkinoita?
  • Koko SM-liigan pelaajamarkkinat ovat kärsineet inflaatiota. Taloudellinen tila ei välttämättä ole se kaikkein vahvin tällä hetkellä. Jos mietitään esimerkiksi Ässiä ja Tapparaa – viime kauden finaalijoukkueita – niin hiljaista on ollut sielläkin suunnalla. Meillä KalPassa on huippuhyvä joukkueen runko ja paljon nuoria lupauksia, joille annetaan mahdollisuudet näyttää osaamisensa. Joukkueemme ja koko organisaatiomme eroaa useista muista siinä, että emme ole ns. ostojoukkue. Täällä on asiansa osaavat juniorivalmentajat, jotka lähettävät maailmalle omia pelaajiaan jopa NHL:ään saakka. Toimin itse vastaavana uudessa akatemiatoiminta-projektissa, jonka tavoitteena on kouluttaa juuri tällaisia potentiaalisia pelaajia, joissa on kansainvälistä ainesta. Projektiin valitaan 15 kaveria aina B-junnuista SM-liigaan, ja kokonaisvaltaisen henkisen ja fyysisen valmennuksen kautta pyritään antamaan kaikki mahdollinen tuki.
 
Jos et olisi valmentaja, mitä tekisit työksesi?
  • Mikähän minä olisin? Olisin yrittäjä. Yritin päästä helpolla tällä vastauksella, mutta jos pitää tarkentaa, niin olisin ravintoloitsija. En kuitenkaan Kimmo Timosen yhtiökumppani, sillä on vähän laajempaa tuo toiminta. Sellainen pubin ja ruokaravintolan yhdistelmä voisi olla minun juttuni.
 
Tähän lopuksi, paljasta jokin nolo kesämuistosi tai paheesi.
  • Kesäisin golfaan ja kalastan todella paljon. Mikään muu siinä ei kyllä ole noloa paitsi se, etten ikinä saa kalaa.