Ensimmäinen haastattelu KalPa-pelaajana: #53 Sami Mutanen

Joka kevät niin kutsutut haalariosaston miehet tekevät pudotuspeleissä tärkeitä maaleja ja nousevat otsikoihin. Runkosarjassa he yltävät otsikoihin harvemmin, mutta ovat joukkueilleen erittäin tärkeitä pelaajia. He ovat sitä paitsi otteluissa, myös harjoituksissa, esimerkkinä päivittäisestä kovasta työnteosta muulle joukkueelle ja etenkin nuorille pelaajille jotka vasta opettelevat ammattilaissarjan vaatimustasoa.

Sami Mutanen on KalPalle täsmähankinta,  joka on haalariosaston miehenä yksi Liigan parhaista roolipelaajista. Tehopisteiden ja otsikoiden takana hän oli erittäin tärkeässä roolissa Ässien sensaatiomaisessa mestaruudessa. Vahvalla luistelulla, väsymättömällä taistelulla ja alivoimapelin erikoismiehenä Mutanen oli niin joukkueensa kuin myös porilaisyleisön keskuudessa korkealle arvostettu.

Mutasen nauttimasta suuresta arvostuksesta paitsi joukkueen, myös kannattajien keskuudessa kertoo paljon se, että Ässien kauden viimeisen kotiottelun päätyttyä Isomäen seisomakatsomo pyysi Mutasen ja Severi Sillanpään uudestaan jäälle, osoittaen heille kiitollisuutta menneistä kausista täällä. Nyt tämä armoton luistelukone ja periksiantamaton taistelija palaa Itä-Suomeen.


Millä mielin tulet Kuopioon?
 - Hienoa tulla tänne Kuopioon pelaamaan, hieno mahdollisuus hakea uutta potkua omalle uralle.

Miksi juuri KalPaan?
 - Kun tällainen mahdollisuus tuli, mietin asiaa ja oli mukava palata Itä-Suomeen, kun olen Joensuusta kotoisin. Näin KalPan hyväksi paikaksi pystyä kehittymään pelaajana. Tämä oli paras vaihtoehto.

Onko sinulla ennestään tuttuja nyky-KalPan joukkueessa?
 - Kilpeläisen Eero on tuttu Porin ajoilta, muita entuudestaan tuttuja ei ole.

Teit päättyneellä kaudella piste-ennätyksesi, minkälainen kausi oli sinulle henkilökohtaisesti?
 - Pekka antoi valmentajana enemmän roolia ja vastuuta, pääsin pelaamaan paljon alivoimaa ja minuutit nousivat. Ansaitsin varmaan valmentajan luottamuksen. Tykkäsin Pekan systeemistä, hän toi omia pelijuttujaan. Peliajan ja vastuun kautta tuli sitten pisteitäkin enemmän kuin aiemmin.

Minkälainen joukkue KalPa on ollut pelata vastaan?
 - Taitava, pienikokoisia hyvin liikkuvia kavereita. Ei ole ollut helppoa pelata vastaan. Joitakin pelejä Ässien kanssa meni Kuopiossa hyvin, mutta vaikeaa oli usein. Etenkin kotikaukalossaan KalPa on ollut liikkuva, hallinnut paljon kiekkoa, pelannut pitkiä hyökkäyksiä ja kontrolloinut peliä.



Savolainen arvoitus. Mitä saa yhdistämällä kaivinkoneen ominaisuudet ja ajokoiran periksiantamattoman luonteen?
 - Yhden koko Liigan parhaimmista roolipelaajista, joka tulee olemaan suuri osa KalPan työmoraalia ja joukkuehenkeä.



Mitä tuot KalPaan?
 - Tuon vahvaa luisteluvoimaa, energisyyttä sekä haluan olla oikealla tavalla fyysinen. Tavoite on toteuttaa kokonaisvaltaisesti joukkueen pelitapaa ja ottaa askeleita eteenpäin pelaajana.

Sinut tunnetaan hyvin korkeasta työmoraalista. Koetko roolisi olevan myös esimerkin päivittäisestä työnteosta muulle joukkueelle?
 - Olen varmasti oppinut pitämään itsestäni huolta ja toivon, että voisin olla nuorille esimerkkinä. En koe, että se olisi rooli vaan tykkään treenata ja siksi toimin niinkun toimin.

Ovatko esikuvasi kiekkoilijana olleet samantyylisiä kuin itse olet pelaajana?
 - Ei ole ollut mitään tiettyjä esikuvia, mutta aina sitä ihailee pelaajia jotka pystyvät pelaamaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Varmaan jos oma kikkapankki olisi laajempi, sitä ihailisi näitä hyökkäyspään virtuooseja jotka ei niin puolusta.

Mitkä lähtökohdat KalPalla ovat mielestäsi ensi kauteen?
 - Uskon että täällä on sillä tavalla hyvä tilanne, että kaikki haluavat parantaa, kukaan ei halua kokea sellaista kautta uudestaan kuin täällä oli. Porissakin oli vaikea kausi ja en halua kokea samaa uudestaan. Kaikilla on kova motivaatio päästä takaisin pelaamaan pudotuspeleihin.

Mitä odotat ensi kaudelta?
 - Uskon, että Pekan pelitavalla on isot mahdollisuudet toimia KalPassa, sitä on nähty täällä aiemminkin ja moni ihminen on kokenut sen toimivan, se on hyvä lähtökohta. Kun sitä pelitapaa toteuttaa nälkäinen joukkue, uskon siitä seuraavan hyviä tuloksia.

Mitä uskallat luvata uudelle kotiyleisölle?
 - Kun KalPa-paita laitetaan päälle, asenne on kunnossa ja päivän paras laitetaan peliin,sen voin luvata.


Sami Mutanen #53 palaa Itä-Suomeen. Tervetuloa Savon sydämeen, ”Kaivuri”!