Ensimmäinen haastattelu KalPa-pelaajana: #37 Eero Kilpeläinen

Tämän savolaisen päätä ei ole paleltanut, vaan hän on hakenut itselleen läpi uran kovimpia mahdollisia haasteita. Eero Kilpeläinen muutti 16-vuotiaana Juvalta Kuopioon, siirtyi 19-vuotiaana Pohjois-Amerikkaan junioriliiga OHL:n Peterborough Petesiin ja sitten Hermeksen kautta viideksi kaudeksi Ässien maalinsuulle. 25-vuotiaana Kilpeläinen halusi kehittymään kiekko-Suomen kovimpien paineiden alle Helsinkiin ja Jokerien maalille.

Kilpeläinen oli hyvin tarkasta scouttaustyöstään tunnetun Jarmo Kekäläisen värväys. Maalivahti vastasi kovaan vaatimustasoon ja sai jatkosopimuksen ennen Kekäläisen siirtymistä ensimmäisenä eurooppalaisena NHL-seuran GM:ksi. Kevään 2013 pudotuspelit menivät niin Kilpeläiseltä kuin koko joukkueelta hänen edessään alakanttiin ja Kilpeläinen siirtyi alkusyksystä Sveitsin NLA-liigaan, suomalaisille tutun Doug Sheddenin valmentamaan Zugiin. Maalivahti oli haaveillut urallaan vielä KalPa-paidassa Liigassa pelaamisesta, nyt aika oli kypsä ja perhe Kilpeläinen saapuu Savon sydämeen.

Kilpeläisellä on kovat tavoitteet, hän haluaa torjua KalPan takaisin pudotuspeleihin ja itsensä takaisin Leijoniin. Suomessa "Kilpi" on jo usealla kaudella osoittanut kuuluvansa Liigan veskarieliittiin, joten KalPa saa pelimiehen parasta ikää lähestyvän voittavan maalivahdin. Voittava maalivahti on sellainen, joka antaa joukkueelleen mahdollisuuden taistella jokaisessa ottelussa voitosta.


Millä mielin Kuopioon?
 - Erittäin hyvillä mielin, hienoa palata takaisin! Mahtavaa oli saada tällainen mahdollisuus, palata Kuopioon kun täällä alkaa uusi aikakausi.

Onko paluu Savon sydämeen ollut aiemmin mielessä?
 - Joka kerta kun sopimus on ollut katkolla tänne palaaminen on käynyt mielessä, mutta ennen tätä kevättä se ei ole konkretisoitunut. Tosiaan hieno juttu, että nyt pääsee takaisin Kuopioon. Vaimo on kotoisin Kuopiosta, samoin hänen vanhemmat ja suku ovat täällä. Omat vanhemmat ja suku asuvat Juvalla, minne ei sinnekään ole täältä kovin pitkä matka.

Minkälainen viime kausi oli sinulle henkilökohtaisesti?
 - Oma kausi oli aika rikkonainen. Syksyllä oma pelaaja kaatui päälle ja meni polvi, tammikuussa oma kaveri kaatui päälle ja meni nilkka. Kauden viimeiset viikot pystyin treenaamaan jo sataprosenttisesti, kroppa on kunnossa. Iso nälkä jäi viime kaudesta, odotan jo nyt että pääsisi pelaamaan!

Minkälainen joukkue KalPa on ollut vastustajan maalivahdin silmin?
 - Ensimmäinen mielikuva on joukkueellinen tosi hyvin liikkuvia ja kiekollisia miehiä. Ei ole ollut varmasti yhtään kertaa, että olisi voinut sanoa olleen helppoa pelata KalPaa vastaan. Joka kerta on täytynyt kaivaa viimeisetkin rippeet ja laittaa kaikki peliin KalPaa vastaan.


Eero Kilpeläinen nousi ensimmäisellä Kuopion aikajaksollaan
NHL-varaukseksi. Tuoko toinen ajanjakso täällä nousun Leijoniin?



Mitä ajatuksia sinulla on ensi kaudesta?
 - Vaikka tämä kausi oli KalPalle tosi vaikea, minulla on tosi vahva usko ja hyvä fiilis siitä että pystymme tekemään ensi kaudesta hyvän kauden. Se on iso haaste, mutta en näe mitään sellaista, että emme pystyisi voittamaan sitä haastetta. Henkilökohtaisesti ensi kausi on uusi alku yhden kauden SM-liigasta pois olemisen jälkeen. Omat tavoitteet ovat korkealla, haluan lukeutua SM-liigan kärkivahteihin ensi kaudella.

Mikä on ensi kauden tavoite?
 - Tavoite on palauttaa pudotuspelit Kuopioon. Kaikista tärkeintä on sitoutuminen yhteiseen päämäärään joka päivä tekemällä kaikki asiat yhteisen tavoitteen eteen. Jokaisen jätkän on oltava yhteisen tavoitteen ja pelitavan takana. Viimeisimmät kaudet SM-liigassakin ovat osoittaneet, että jos koko joukkue on sitoutunut, voi tapahtua mitä vain. Itse odotan pystyvän auttamaan joukkuetta kaukalossa ja omalla esimerkillä auttamaan myös nuoria pelaajia.

Onko uudestaan maajoukkuetasolle nouseminen tavoite?
 - Henkilökohtaisesti maajoukkue on iso tavoite, tavoite on nousta vähintään EHT-tasolle. Tärkein on KalPan menestys ja kun joukkue menestyy hyvin niin silloin on pelannut itsekin hyvin ja henkilökohtainen tavoitekin olisi lähempänä.

Miten kuvailisit itseäsi maalivahtina?
 - Hyvä liikkumaan. Pyrin reagoimaan kiekkoihin, en pelkästään yritä blokata niitä ja kun tarve vaatii, yhdistelen tyylejä, tarvittaessa pelaan vähän peittävämmin. Vuosien saatossa henkiset ominaisuudet ovat parantuneet, olen pystynyt vaikeissakin paikoissa pelaamaan kovia pelejä. Henkistä puolta pidän yhtenä isona vahvuutena.


Eero Kilpeläinen #37 palaa KalPa-paitaan. Tervetuloa takaisin, ”Kilpi”!