Petri Lammassaari yllätti - paluu kaukaloihin!


KalPan tuore vahvistus Petri Lammassaari järjesti yllätyksen todennäköisesti monellekin jääkiekkoa seuraavalle henkilölle. Jotkut tuntuivat olevan jo varmoja, että vaikeista loukkaantumisista kärsineen laitahyökkääjän ura olisi jo paketissa. Luulo oli väärä, sillä 27-vuotias Lammassaari on kuntoutunut ilmeisen hyvin ja pääsee joulukuussa jo treenaamaan KalPan joukkueen mukana. Pelikuntoon Lammassaaren odotetaan toipuvan joskus ensi vuoden alkupuolella. Sopimus KalPan kanssa kattaa myös koko seuraavan kauden.
 
Raumalta kotoisin oleva ”Lamppu” on aiemmin pelannut SM-liigaa Lukossa (2005-08) ja Espoon Bluesissa (2008-2012). Lammassaari iski uransa toistaiseksi parhaat tehopisteensä ensimmäisellä kaudellaan Espoossa (20 maalia + 10 syöttöä =30 pistettä) ennen kuin uraa kiusannut loukkaantumiskierre alkoi. Kausi 2008-2009 meni lähes kokonaan pilalle erilaisten vaivojen takia, ja viime kausi päättyi pahaan polvivammaan. Lammassaari on kuitenkin tehnyt lujasti töitä kuntoutumisensa eteen ja peliura pääsee jatkumaan vielä sittenkin. Onneksi.
 
Lammassaaren pelaamasta edellisestä SM-liigaottelusta on kulunut jo yli vuosi, mutta mies kertoo olleensa koko tämän ajan päättäväinen, ettei uran viimeinen peli ole vielä pelattu.

- Pitkään tässä on tietysti jouduttu olemaan pois kaukaloista ja pitkä kuntoutuminen on vaatinut paljon kärsivällisyyttä. Ikävää, jos erilaisia juttuja on ollut liikkeellä mistään lopettamisestani, sillä kertaakaan ei ole käynyt edes mielessäni, että tämä olisi tässä. Päin vastoin olen tiennyt koko ajan, että täältä tullaan vielä, ja myös lähipiiri on tukenut vahvasti.

Hyökkääjä suhtautuu omaan tilanteeseensa maltillisesti ja on ennen kaikkea kiitollinen siitä, että saa vielä mahdollisuuden tehdä työkseen sitä, mitä eniten haluaa. Mies kuitenkin myöntää odottavansa ensimmäistä otteluaan kuin kuuta nousevaa, mutta ei halua ottaa tässä vaiheessa minkäänlaisia terveydellisiä riskejä.
 
- Mitään ihan tarkkaa arviota ei vielä ole, milloin olen valmis pelaamaan. Rauhassa minun on edettävä, kun näinkin pitkä toipilasjakso on takana. Ei missään nimessä kannata ottaa mitään riskejä ja hätäillä, vaan tärkeintä on saada itseni ensin täysin kuntoon. Fiilis on odottavainen ja positiivinen, ja olen erityisen kiitollinen, että saan vielä mahdollisuuden pelata. Kyllä se lisäpotkua antaa, että näin hieno ja ammattimainen organisaatio kuin KalPa osoitti oikeasti uskovansa pelikykyihini vielä.

5-vuotiaana jääkiekkoharrastuksen aloittanutta ja nuorena monista erilaisista pallopeleistä taitojaan kartuttanutta 178-senttistä Lammassaarta voisi luonnehtia parhaimmillaan todella viihdyttäväksi ja taitavaksi – toisin sanoen erittäin KalPan näköiseksi pelaajaksi. Myös nopea luistelutaito on aiemmin ollut yksi miehen ehdottomia vahvuuksia.

- Maalinteko ja taitopelaaminen hyökkäyspäässä ovat aina olleet vahvimpia osa-alueitani jääkiekossa. Olen kyllä sen tyyppinen pelaaja, joka mielellään laukoo aina kun paikan saa. Vuoden pelaamattomuuden jälkeen liikkeen löytäminen on varmasti se juttu, jossa minulla tulee olemaan kaikista eniten tekemistä päästäkseni takaisin omalle tasolleni.

Lammassaari on vakuuttunut KalPan olevan se paras mahdollinen joukkue juuri nyt, jotta pelaajan oma ura voisi vielä kunnolla lähteä uuteen nousuun. Kuopiosta kaupunkina Lammassaari ei ole ehtinyt vielä saada kovin kokonaisvaltaista kuvaa, mutta on kuitenkin vakuuttunut viihtyvänsä Savon sydämessä.

- Oli minulla muitakin seuravaihtoehtoja, mutta sitten kun KalPasta otettiin yhteyttä, ei päätöstä tarvinnut kauaa miettiä. KalPassa on paljon taitavia pelaajia ja muutenkin joukkueen pelityyli sopii minun kaltaiselle pelaajalle hyvin.  

- Toistaiseksi aikaa menee kuntoutuksessa sen verran paljon, ettei kaupungilla ole jaksanut hirveästi pyöriä, mutta kun tilanne tästä rauhoittuu, pääsen enemmän näkemään paikkoja. Joukkuekavereista Koskisen Mikko on hyvä ystäväni yhteisiltä Espoon vuosilta, ja Saarisen Ossin kanssa olimme joskus nuorten maajoukkueissa. Minut on kuitenkin otettu todella hyvin uuteen joukkueeseen mukaan, joten uskon, ettei sopeutumisessa tule olemaan minkäänlaisia ongelmia.
 
Lammassaari on mielissään myös kuopiolaisyleisön kannustuksesta ja toivoo hyvän meiningin hallilla jatkuvan, mitä pidemmälle kausi etenee.
 
- Vastustajan näkökulmasta Kuopiossa ei ole koskaan ollut helppo pelata, sillä KalPa on yleensä aina ollut kova kotijoukkue. Lisäksi yleisö on kannustanut peleissä hienosti, minkä takia tänne on aina ollut myös kiva tulla pelaamaan. Toivottavasti sama meininki siellä katsomossa jatkuu, että porukkaa on paikalla pitämässä ääntä!

Tulevaisuuttaan Lammassaari ei halua tällä hetkellä miettiä liian pitkälle, sillä mies tietää, ettei jääkiekossa kaikki mene aina välttämättä niin kuin haluaisi. Täksi kaudeksi hyökkääjällä onkin selkeä tavoite: ensisijaisesti pysyä terveenä ja päästä pelaamaan mahdollisimman monta ottelua mahdollisimman hyvin.
 
- On parempi, että keskityn nyt aluksi ainoastaan saamaan itseni kuntoon ja pääsen pelaamaan terveenä mahdollisimman paljon. Totta kai minulla tavoitteita on pidemmällekin, mutta tällaisessa tilanteessa on edettävä palanen kerrallaan sen sijaan, että yrittäisi kerralla haukata liian suurta palaa kakusta.

Lammassaaren mukaan viimeiset vuodet ovat opettaneet arvostamaan monia asioita ja kasvattaneet häntä ihmisenä. Tulevaisuutensa laitahyökkääjä näkee ainoastaan positiivisena mahdollisuutena, sillä suorituspaineita tai näyttämisen pakkoa ei ole.
 
- Loukkaantumisten jälkeen osaan varmasti nauttia jo pelkästään siitä, että voin pelata. Vaikeat ajat opettavat näkemään asioita uudesta näkökulmasta. Silloinkin, kun joukkue häviää eikä pelaaminen kulje, saan varmasti paljon motivaatiota jo siitä ajatuksesta, että oli vielä turhauttavampaa joutua seuraamaan pelejä katsomosta. Negatiivisia asioita on lopulta helppo löytää mistä tahansa, joten siksi on järkevämpää keskittyä mieluummin näkemään ne positiiviset asiat.