Päävalmentaja Laukkanen: KalPalla erittäin iskukykyinen joukkue


Tällä viikolla se vihdoin alkaa, kun KalPa pelaa perjantaina Trust Kapital Areenalla hallitsevaa mestarijoukkuetta JYPiä vastaan SM-liigakauden ensimmäisen ottelunsa. Vasta vajaat kaksi viikkoa sitten KalPan uudeksi päävalmentajaksi nimitetty Jari Laukkanen on erittäin tyytyväinen kaikkeen, mitä joukkueen ja uuden kakkosvalmentaja Sami Hirvosen kanssa on ehditty tekemään ennen kauden alkua.

- Ensimmäinen viikko oli vielä sikäli sopeutumista, että joukkueen oli vain yritettävä pelata ottelut JYPiä vastaan mahdollisimman hyvin pois alta. Viime viikko oli vasta sellainen ehjä viikko, että saimme rauhassa keskittyä alusta saakka omaan tekemiseemme. Oli erittäin tärkeää saada tuo kokonainen harjoitusviikko alle ennen kuin kausi alkaa. Myös Sami pääsi vetämään harjoituksia, jotta pelaajat pääsevät tutustumaan hänen toimintatapoihinsa.

Laukkanen luottaa apumiestensä ammattitaitoon täysin, ja valmennusjohdossa vallitsee selkeä työnjako. Miehen oma työnkuva toki jonkin verran muuttui päävalmentajaksi nousemisen myötä.

- Työnjakomme on se, että harjoitusten suunnittelu ja rytmitys, hyökkääjien peluutus, erikoistilannepelaaminen ja yleinen johtovastuu kuuluvat minulle. Videoiden katsominen ja tilastointi siirtyvät nyt käytännössä minulta Samille, joka vastaa myös pakkien peluutuksesta, alivoimasta ja vaihtopalautteen antamisesta otteluissa. ”Ipin” (Ilpo Kauhanen) toimenkuva maalivahtien kanssa ja joukkueenjohtajana ei muutu mihinkään.

Laukkanen on luonnollisesti pettynyt, kun KalPa ei tänäkään vuonna yltänyt European Trophyn finaaleihin. Päävalmentajan mukaan kauteen valmistavasta turnauksesta jäi kuitenkin paljon hyviä asioita mukaan.

- Se jäi harmittamaan, että finaalipaikka jäi tänäkin vuonna saavuttamatta. Kokonaisuutena ET-turnaukseen mahtui kuitenkin hyviä pelejä meiltä. Osa otteluista oli tiukkoja vääntöjä, mutta tasomme ei vain riittänyt kääntämään kaikkia voitoiksi. Tästä voi päätellä, että vastustajat olivat oikeasti todella kovia joukkueita, joita vastaan pelaaminen oli meille todella hyväksi. Tästä on hyvä lähteä kohti kautta.

45-vuotias Laukkanen löytää useita onnistujia ET-otteluista ja on muutenkin erittäin luottavainen KalPan joukkueen iskukykyyn ja hyökkäystehokkuuteen alkavalla kaudella.

- Artturi Lehkonen pelasi erittäin hyvin ja on ollut suurin yllättäjä. Sakari Salminen ja Matti Kuparinen tietysti samassa ketjussa ovat onnistuneet myös. Lisäksi näissä otteluissa on löytynyt toinen valmis hyökkäysketju eli Janne Kolehmainen, Tommi Miettinen ja Jukka Hentunen. Puolustajista nostaisin esille Koiviston Miikan, joka pelasi todella hyvät ET-ottelut.

- KalPalla on hyvä, vahva ja ehjä joukkue. Yhtään puolustus- ja maalivahtipeliä väheksymättä etenkin hyökkäysmateriaalin laajuus on kuitenkin se suurin vahvuutemme tällä kaudella.

Laukkanen aloitti valmennusuransa aikanaan vuonna 2002 Kärppien nuorissa ja oli toissa kaudella Hannu Aravirran apumiehenä Kärppien liigajoukkueessa. Viime kaudella KalPan apuvalmentajana toiminut Laukkanen myöntää olevansa helpottunut siitä, ettei joutunut aivan tuntemattoman joukkueen peräsimeen.

- Viime kauden jäljiltä tietysti pelaajat ja joukkue ovat tuttuja. Lisäksi työtäni helpottaa se, että tunnen joukkueen pelitavan ja peluutuksen, joten kaikkea ei ole tarvinnut aloittaa alusta.

Laukkanen luonnehtii itseään työteliääksi ja määrätietoiseksi valmentajaksi, joka haluaa menestyä.

- Sitä täytyisi kysyä ennemmin muilta, millaisena he minua pitävät, mutta sanoisin, että ahkera ja tunnollinen ovat ne sanat, jotka kuvaavat minua aika hyvin. Totta kai sitä haluaisin menestyä valmentajana mahdollisimman hyvin. Tässä uudessa positiossa mitalin voittaminen on tällä hetkellä ehdottomasti se ajankohtaisin ja realistisin tavoite.