Nuorin, kuumin ja viiksekkäin!


Vasemmalla Artturi Lehkonen, keskellä Mikko Kukkonen ja oikealla Mikko Koskinen.

Tässä haastattelussa pääsevät ottamaan mittaa toisistaan KalPan joukkueen nuorin pelaaja Artturi Lehkonen (17), KalPan tuoreen vuosikalenterin kuumimmaksi Kilpisoturiksi Facebookissa äänestetty Mikko Kukkonen (24), ja marraskuun Movemberissa parhaiten menestynyt eli komeimmat viikset itselleen kasvattanut maalivahti Mikko Koskinen (24). (Mainittakoon, että myös Janne Kolehmaisen viikset olivat kunnioitettavissa mitoissa, mutta Ossi Saarisen ääni ratkaisi Koskiselle ykkössijan.)

Ja mikä hienointa, saman piinapenkin ääreen saatiin niin hyökkääjä, puolustaja kuin maalivahtikin! Sopivasti kaikki edustavat vieläpä myös täysin eri kaupunkikulttuureita: Lehkonen on kotoisin Turusta, Kukkonen on Kuopion oma poika, ja Koskisen juuret ovat Espoossa. Nyt selviää, miten hyvin näinkin erilaiset yksilöt voivat tulla toistensa kanssa juttuun samassa pukuhuoneessa...

Niin, jotta eivät Mikot mene sekaisin, puhutellaan Kukkosta ja Koskista lempinimillä Kukko ja Kossu. Ja käytetään Artturista lyhyempää nimitystä Arsi.

1. a) Mr. Koskinen, miten suurta kateutta noin näyttävät viikset ovat herättäneet muissa pelaajissa?
– No ei kukaan ole ollut oikeastaan kateellinen. Itse asiassa kaikki pelaajat ovat tuolla kopissa päinvastoin kannustaneet minua oikein hyvin!

b) Mr. Lehkonen, kuinka monen vuoden kuluttua uskot pystyväsi antamaan kilpailukykyisen haasteen Koskiselle?
– No voi olla, että tässä 3-4 vuotta vielä voi mennä, mutta kyllä täältä vielä tullaan. Joku päivä olen valmis haastamaan ihan kunnolla, se on varma juttu.

c) Mr. Kukkonen, oliko tietoinen päätös jättäytyä viiksikilpailusta pois?
– Mitä, koko ajanhan minä olen tässä yrittänyt näitä kasvattaa! Ei vaan, ihan tarkoituksella jäin pois…

2. a) Kossu, menikö ”kuumimman Kilpisoturin” titteli mielestäsi oikealle pelaajalle?
– No ihan täysin oikeaan osoitteeseen se meni. Valokuvaajat ja fotoshoppaajat ovat tehneet niin upeaa työtä, ettei Kukkosta edes tunnista koko kuvasta!

b) Arsi, mihin uskot kyseisen voiton perustuneen?
– En keksi mitään muuta selitystä tuolle voitolle, kuin että Kukko on onnistunut parhaiten esittämään sellaista hellää jääkiekkoilijaa ja kerännyt siksi vähän pisteitä. Mutta kyllä oikea mies tämän silti vei, sitä en lähde kieltämään.

c) Kukko, miltä tällainen kunnia nyt tuntuu?
– No en nyt tiedä… Sanotaan, että kiitokset kuuluvat kuvausryhmälle.

3. Kuka teistä voittaisi kädenväännössä?

Arsi: – Nyt pitää tunnustaa, että Kossu tuon voittaisi. Hän on kyllä aika kova vääntämään kättä…
Kossu: – Joo, eivät valitettavasti mahda Arsi ja Kukko tässä hommassa minulle mitään.
Kukko: – Kossu on tässä lajissa kyllä ykkönen, ja totta puhuakseni nuo sen taidot ovat ihan maailmanluokkaa! Ei hänelle olisi vastusta varmaan kenestäkään…

4. Kuka teistä on paras vitsinkertoja?

Arsi: – En tiedä onko meistä kukaan niin kovin vitsikäs.
Kukko: – Juuri näin, ei me kerrota ikinä vitsejä toisillemme.
Kossu: – Arsi ainakin puhuu eniten, mutta se on niin turkulainen, ettei itse edes tajua omien juttujensa olevan mitään vitsejä.

5. Kuinka monta Kukon ja Arsin kymmenestä rangaistuslaukauksesta uppoaisi Kossun selän taakse?

Kukko: – Olen aika vakuuttunut, että laittaisin 8/10 sisään.
Arsi: – Mikolla on niin hyvät kädet. Tuskin yltäisin ihan samaan itse, kun ei ole nuo rankkarit oikein minua varten.
Kossu: – Olen täysin samoilla linjoilla. Kukko on niin mieletön näissä, että varmaan se kahdeksan menisi maaliin. Arsin vedoista menisi kuusi tai korkeintaan seitsemän.

6. Jos joutuisitte syömään kilpaa hot wingsejä, kuka söisi eniten?

Kukko: – Luulisi jo kropasta näkevän, että Arsi on niin nälkäinen, että se syö wingsit ensimmäisenä luineen kaikkineen.
Arsi: – Joo, vaikka en ihan hirveästi ole näitä edes vielä opetellut syömään, niin kyllä se suunnilleen 30 siipeä on aika realismia. Niitä voi syödä juuri tuon verran, mikä maistuu vielä hyvälle. Extra hotilla kastikkeella nyt ainakin.
Kossu: – Minä ja Kukko emme yllä samalle tasolle, ja joudumme tyytymään vieläpä mediumiin.
Kukko: – Niin, me olemmekin 24/7 urheilijoita, emmekä hirveästi harrasta mitään siipien syöntiä.

7. Kuinka hyviä karaokelaulajia olette?

Arsi: – Minä en kyllä laula.
Kukko: – En minäkään paljoa. Mutta Kossua ei oikeasti saa päästää ääneen...
Kossu: – Yksin en ole mikään kovin hyvä tosiaan, mutta jos saan Saarisen Ossin laulamaan kanssani, olemme yhdessä ihan lyömättömiä! Olen kyllä kuullut, että Kukolta luonnistuu ainakin ”Juodaan viinaa” –biisi todella nätisti!

8. Jos joutuisitte suunnistamaan Suomen maantieteelliseen keskipisteeseen (=Kärsämäki), kuka eksyisi ensimmäisenä?

Arsi: – No en minä ainakaan. Turussa on tuon niminen alue, jonka nurkilla olen asunut monta vuotta, joten pysyisin kyllä kartalla.
Kukko: – Minulla on ihan hyvä suuntavaisto.
Kossu: – Armeijassa opin minäkin käyttämään kompassia, joten tuskin voisin eksyä…
(Kärsämäki on tässä tapauksessa siis paikkakunta lähellä Oulua, mutta uskotaan toki…)

9. Jos menette samaan aikaan saunaan, kuka juoksee ensimmäisenä ovesta ulos?

Kossu: – No eihän Arsia voi vielä edes päästää ylälauteelle saakka! Poika ei kestäisi hetkeäkään.
Arsi: – Alhaalla ei tule ainakaan kuuma, joten ei ainakaan minulle voi tulla ensimmäisenä kiire pois!
Kukko: – Kyllä minä tämän voittaisin. Kossu on niin pitkä, että joutuisi istumaan siellä ylälauteella kuitenkin niska sen verran vinossa, että väsyisi ennen minua.

10. Jos saisitte ottaa toisiltanne jonkin ominaisuuden, mikä se olisi?

Arsi: – Kukolla on kyllä niin jäätävät kädet, että ottaisin ne. Ja Kossu on aika vahva mies myös.
Kossu: – Arsin kanssa voisin vaihtaa nämä viikset juuri nyt. Kukolta ottaisin rauhallisuuden… Katso nyt, eihän se hätkähdä millään tavalla mistään!
Kukko: – Ottaisin Kossulta ehdottomasti ruoanlaittotaidon, mies on siinä hommassa ihan huikea! Ja Arsilta ottaisin vasemman jalan.

11. Mikä asia toisissanne ärsyttää kaikista eniten?

Kossu: – Arsissa eniten ärsyttää turkulaisuus. Lisäksi sitä ei ikänsä takia uskalla päästää yksin edes huoltoasemalle pelaamaan pelikoneita, vaan sitä täytyy olla koko ajan vahtimassa. Kukon tuo viileys on sitten toinen juttu.
Kukko: – Minuakin tuo turkulaisuus häiritsee ehdottomasti. Arsi todella on niin nuori, että sitä saa olla koko ajan neuvomassa ihan jo alkaen pelkistä elämän perusasioista! Kossu taas ymmärtää esimerkiksi ravivedonlyönnistä paljon enemmän kuin minä.
Arsi: – No minua ärsyttää Kukon pallopelitaidot. Jos sen kanssa yrittää potkia palloa, ei siitä tule yhtään mitään, kun pallo on koko ajan jossain pitkin. Kossu taas aina luulee olevan kaikessa niin etevä.

12. Kuka teistä on voittanut suurimman summan jossakin rahapelissä?

Arsi: – Olen tosi hyvä veikkaamaan, viime kotipelimmekin lopputuloksen 4–2 arvasin oikein. Sori Kossu, tiesin senkin, että pari tyyppiä rikkoo tuon sinun nollan.
Kossu: – Ihan käsittämätöntä veikata omalle maalivahdille kahta päästettyä. Eikä Arsi saa laillisesti vielä edes pelata mitään oikeita pelejä! Minä taas olen mielestäni todella hyvä antamaan pelivihjeitä muille. Itse niihin tulosveikkauksiin harvoin rahaa pistän vaikka selvästi kannattaisi, mutta muut kyllä monesti käyttävät vinkkejäni ja kiittelevät jälkeenpäin, kun meni oikein.
Kukko: – Joskus minulle osuu ihan hyviä voittoja Keski-Euroopan futisveikkauksissa, mutta ei meidän koko joukkueesta todellisuudessa kukaan muu hallitse näitä rahapelejä kuin Jasse.
Kossu: – ”Toto” Ikonen pystyy halutessaan voittamaan raveissa vaikka 17 000 euron potin, se on kyllä tämän alan ammattilainen.

13. Jos teille tulisi riitaa, mikä olisi todennäköisin aihe tähän?

Arsi: – Kyllä tämäkin johtuisi niistä pallopelitaidoista. Se on sellainen aihe, josta ainakin minulla riittää huomautettavaa jatkuvasti.
Kukko: – Riitely tuosta ei ole oikeastaan mahdollista, koska minä en osaa riidellä.
Kossu: – Niin, ei me todellisuudessa riidellä koskaan. En keksi mitään syytä miksi pitäisi riidellä.

14. Jos joutuisitte kolmistaan lähtemään autiolle saarelle, mitä ottaisitte mukaan?

Arsi: – Ainakin paistinpannun, jotta Kossu voisi kokata meille ruokaa!
Kossu: – Minä keksin, Yamarin!
Kukko: – No se pitää olla mukana ehdottomasti! Ottaisimme yhden kaverini veneen, jonka nimi on M/S Juti. Sille olisi käyttöä.

15. Heräätte Juhani Tammisen kanssa pimeästä vintistä Vaasassa. Mitä on tapahtunut?

Kossu: – TuTo on voittanut Mestiksen mestaruuden ja kaatanut finaaleissa Vaasan Sportin, seitsemännessä pelissä. ”Aurinkokuningas Tami” on sitten ottanut minulle puhelun ja pyytänyt meidät Vaasaan mukaan juhlimaan. Sitten homma vähän ehkä karkasi lapasesta...
Arsi: – Alussa hyvin mietitty 95% suunnitelma, josta toteutui vain 50%, joten lopputulos on sitten tässä. Hieno kokemus meillä ollut varmasti silti.
Mikko: – Tässä on ollut sauma päästä vihdoinkin sanomaan, että ”Great to fucking see you, mr. Tamminen!”

Taivas varjele mitä tapahtuisi, jos KalPa voittaa keväällä 2013 mestaruuden… Ei muuta kuin oikein hyvää joulun odotusta ja mahtavaa kiekkokauden jatkoa kaikille!


Movember-kampanjaan ja Kossun viiksiprojektin tukemiseen ehtii vielä osallistua Movemberin sivuilla täällä, rahat menevät suoraan hyväntekeväisyyteen miesten terveyden edistämiseen.

KalPan Kilpisoturit 2013 -vuosikalenteri on puolestaan mainio joululahjaidea. Kalenteri on hankittavissa täältä.