Mikko Koskisen tavoitteena tasainen ja nousujohteinen kausi


KalPan maalivahti Mikko Koskinen on vihdoin viimein saanut sitkeän rannevammansa selätettyä, ja loistava torjuntavire on hiljalleen löytymässä. Avausottelun jälkeen tilillä on kaksi hienoa voittoa, ensin vierasvoitto Tapparasta ja heti perään nollapeli kotona Jokereita vastaan.

Koskisen ranne kipeytyi jo noin kaksi vuotta sitten Pohjois-Amerikan kaukaloissa, eikä käsi tullut vielä ensimmäisestä leikkauksesta täysin kuntoon. Viime keväänä vanha vamma uusiutui sen verran pahaksi, että edessä oli toinen leikkausoperaatio. Tällä kertaa toipuminen on sujunut onneksi hyvin, ja 24-vuotias maalivahti on jälleen kunnossa ja valmiina menestymään.

- Kuntoutuminen sujui kesällä ongelmitta ja nyt tässä ollaan ainakin toivottavasti siinä sataprosenttisessa kunnossa, että peli alkaa kulkea. Enää ei tarvitse varoa, vaan nyt voi pelata täysillä.

Koskinen on lähtökohtaisesti KalPan selkeä ykkösmaalivahti. Pelivuoroja maalivahtien (kakkosvahti Juha Toivosen) kesken ei ole jaettu etukäteen, ja espoolaislähtöinen Koskinen toivookin saavansa pelata heti kauden alkuvaiheessa jo paljon, jotta pääsisi tasaisen hyvään torjuntarytmiin. Myös maalivahdin itseluottamuksen kannalta on äärimmäisen tärkeää saada kaudelle onnistunut aloitus.

- ”Papu” (päävalmentaja Jari Laukkanen) tietysti aina viimeisen päätöksen tekee, kuka pelaa missäkin ottelussa. Totta kai toivon pääseväni heti alusta saakka pelaamaan mahdollisimman paljon ja saavani paljon koppeja, koska sillä tavalla se tasaisuus ja hyvä pelituntuma parhaiten löytyvät.

Koskisen mukaan KalPan joukkueessa on erittäin laadukkaita puolustajia, mikä helpottaa maalivahdin tekemistä huomattavasti.

- Muutama uusi puolustaja joukkueessa on, ja mielestäni he ovat todella hyvin saaneet joukkueen pelitavasta kiinni. Maalivahdille on ilman muuta etua, että pelisysteemi ja suurin osa pelaajia ovat jo viime kaudelta tuttuja. Puolustajamme ovat sen verran tasokkaita, että heidän takanaan voi pelata luottavaisin mielin.

Koskinen aloitti jääkiekkoharrastuksensa aikanaan 5-vuotiaana. Maalivahdiksi hän valikoitui kuitenkin vasta 9-vuotiaana, eikä omien sanojensa mukaan ollut lapsena sen parempi torjumaan kiekkoja kuin tekemään maaleja. Maalivahdin rooli ajan myötä kuitenkin tuntui selvästi Koskiselle luonnollisimmalta valinnalta.

- Rauhallisuus on aina ollut se kaikista suurin vahvuuteni maalivahtina, ja hätäisiä ratkaisuja pyrin välttämään mahdollisimman paljon. Mailapelaamisessa ja rebound-kiekkojen hallinnassa puolestaan näen vielä eniten kehittämisen varaa. Tämänkin takia tykkään pelata paljon etenkin sulkapalloa ja tennistä, Koskinen analysoi ominaisuuksiaan.

”Kossu” löi itsensä aikanaan Bluesissa läpi, ja syksyllä 2009 kaksimetrinen maalivahti lähti Pohjois-Amerikkaan tavoittelemaan pelipaikkaa New York Islandersin organisaatiosta. Kaksi ja puoli kautta kului kuitenkin AHL-joukkue Utah Grizzliesin riveissä, jossa loukkaantumisetkin hidastivat kehitystä.

Kesken viime kauden takaisin Suomeen ja KalPaan pelaamaan tullut Koskinen on yhä nuori maalivahti, joka voi onnistuessaan tehdä vielä menestyksekkään uran missä tahansa. NHL on edelleen Koskisen haaveena, ja nyt miehellä on erinomainen mahdollisuus saada uransa Kuopiossa uuteen lentoon. Rapakon takana alkava työsulku ei ainakaan heikennä tätä unelmaa.

- Nyt kun lähes kaikki tähtipelaajat tulevat Eurooppaan pelaamaan, myös monet kykyjenetsijät seuraavat perässä. Pelaamalla hyvin sitä voi sitten tulla paremmin huomatuksi, mutta en minä työsulkuasiaa sen enempiä ole miettinyt, vaan nyt kaikki keskittyminen on suunnattu tähän kauteen.

Viime kauden pettymykset on totaalisesti unohdettu, ja Koskisella on nyt erittäin kova halu näyttää osaamistaan niin itselleen kuin epäilijöillekin. Mestaruudesta pelaavan joukkueen maalivahti onkin asettanut itselleen selkeän henkilökohtaisen tavoitteen tälle kaudelle.

- Tärkein tavoitteeni on ehdottomasti se, että onnistuisin ensin runkosarjassa pelaamaan mahdollisimman tasaisen kauden. Tämän jälkeen sitten vielä keväällä pudotuspeleissä haluaisin pelata ne kaikista parhaat pelini. Jos nämä kaksi asiaa toteutuvat, voin olla tyytyväinen.