KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkolan haastattelu


KalPan joukkue aloitti kesäharjoittelun maanantaina ja istuimme silloin alas päävalmentaja Tuomas Tuokkolan kanssa. Kävimme Tuokkolan kanssa läpi viime kautta ja pohdimme myös tulevaa. Tässä Tuomaksen haastattelu, olkaa hyvä.


Miten kuvailisit KalPan viime kautta kokonaisuudessaan?

- Vaikea on antaa mitään kouluarvosanaa, mutta kyllä meillä hyvä kausi oli. Suurin osa joukkueesta pelasi elämänsä parhaimman kauden tähän asti. Jos ajatellaan etenkin runkosarjaa ja pelaajia, niin kyllähän Jasse, Riekkinen, Sakke, Kupru ja Kisu pelasivat hienosti.  Joukkueena voitimme seurahistorian ensimmäisen kerran runkosarjan, ja kyseessä on 60 ottelun rutistus. Se on äärettömän kova suoritus, koska liiga on kova sarja ja voitto ei tule itsestään.


Ketkä olivat mielestäsi onnistujia KalPan joukkueessa?

- Tietenkin nuo edellä mainitut pelaajat. Tämän lisäksi Ari Ahonen onnistui loistavasti alkukaudesta, minkä vuoksi mies suuntasi Venäjälle kesken kauden. Kokonaisuudessaan esim. Masuhr pelasi hyvin ennen loppukauden tällejään,  ja muista puolustajista Marko Kauppisella oli hyvä kausi,  kuten myös Timosen Jussilla. Loppukaudesta Hentu ja Toma paransivat hyvin peliään. Toki meillä oli loukkaantumisia kuten muillakin joukkueilla, eli nämä vaivasivat ajoittain pahastikin.


Kuka oli vuoden tulokas KalPassa?

- Ehdottomasti Jasse Ikonen. Jos ajatellaan häntä, niin mies pelasi edellisellä kaudella A-nuorten SM-liigaa ja Mestistä,  ja nousi nyt liigakokoonpanoon pysyvästi. Alkukauden meidän neloskenttä Jasse Ikonen - Ossi Saarinen - Jyri Junnila oli varmasti liigan paras neloskenttä. Jassen hieno kausi luo varmasti hyvää pohjaa tulevaisuudelle.


Mieleenpainuvin hetki viime kaudelta?

- No, kausi oli pitkä ja siellä oli niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Sarja-avaus Jyväskylässä oli kuitenkin yksi iso peli, itsellekin. Se oli ensimmäinen SM-liigapelini päävalmentajana, ja saimme siitä kärsivällisen pelaamisen kautta ison voiton. Ensimmäinen kerta on kuitenkin aina ensimmäinen. Myös European Trophy -sarja oli uusi ja hieno kokemus, joka auttoi joukkueen rakentamisessa ja yhtenäisyydessä positiivisesti.


Miltä runkosarjan voitto tuntui?

- Olihan se kova saavutus, sillä 14 joukkuetta tavoittelee hyviä asemia pleijareita varten, eli runkosarjalla on merkitystä jatkoa ajatellen ja runkosarjan voitto jää aina historian kirjoihin. KalPa ei ollut aiemmin sitä voittanut, joten sillä on seuralle iso merkitys. Runkosarjan voittaminen oli osoitus siitä, että KalPa pystyi suorittamaan  tasaisesti kauden aikana. Vaikka koko kausi oli pitkä ja rankka, mekin koimme kovia aikoja kauden aikana. Ei se ollut pelkkää linnunlaulua…


Mikä meni pieleen playoffeissa?

- Saimme pleijareihin loistavan lähdön, lähdimme Blues-sarjaan hyvin. Kaikki seitsemän ottelua Bluesia vastaan olivat tiukkoja, kovia pelejä.  Jälkeenpäin ajatellen on helppo sanoa, että dramaattinen käännekohta oli kolmannessa pelissä, se mitä lopussa tapahtui (KalPan maalivahti Mikko Koskisen yliajo).  Ei se saisi vaikuttaa, mutta kyllä sillä joku merkitys oli. Maalivahti on mielestäni koskematon ja tuossa maalivahdin koskemattomuutta rikottiin.

- Neljäs peli meni meiltä vähän ohi Espoossa, viidennestä pelistä kotona teimme itsellemme pakkopullaa. Kaksi erää peli oli 1-1 ja se oli hyvin hanskassa meillä, mutta kolmannessa erässä tapahtui selkeä jäätyminen. Annoimme helpon maalin ja siitä pitää ottaa oppi matkaan mukaan tulevaisuuteen. Kuudennessa pelissä Espoossa KalPan joukkueella oli loistava latautuminen ja loistavaa pelaamista. Saimme Saminkin mukaan, vaikka mies ei ihan täydellisessä pelikunnossa vielä ollutkaan. Pelasimme kaksi erää hyvää jääkiekkoa, ja johdimme kahden erän jälkeen. Sitten passivoiduimme ja yksittäisistä pienistä virheistä Blues pääsi iskemään tasoihin ja jatkoaikavoittomaali tuli viivasta. Pienestä se oli kiinni senkin pelin voittaminen ja se että oltaisiin menty jatkoon siitä sarjasta kuudennessa ottelussa.

- Seitsemäs peli osoitti sen, että urheilu on täynnä draamaa. Meille tämä peli ja tappio tässä kohtaa oli todella karvas. Halu olisi ollut kovempaan menestykseen tämän kauden aikana. Kyllähän se itselle ja joukkueelle oli valtava pettymys tippua.

- Turha sitä on kuitenkaan enempää selitellä, mutta kärsimme pahasti loukkaantumisista. Playoff-aikana ei loukkaantumisista paljon puhuta, mutta olimme haavoitettuja jo viimeiseen peliin lähdettäessä. Meillä oli lähes kymmenen puolikuntoista pelaajaa ja osa (Ryan Lannon, Jussi Timonen, Jasse Ikonen) oli kokonaan sivussa. Ottelun alkuun meillä oli katastrofaalinen lähtö, sillä annoimme helppoja maaleja. Joukkue osoitti kuitenkin sitoutumista ja maalipaikkojen luomista toisen ja kolmannen erän aikana, mutta onnikin oli kääntänyt meille selän. Emme saaneet tasapeliä tai voittoa siitä pelistä.  Mutta tämä oli meille valtava oppi ja se antoi kokemusta mitä voittaminen vaatii tulevaisuudessa.

- Olemme analysoineet viime kauden faktojen ja tilastojen perusteella, eli läpi on käyty jokaisen pelaajan pelillinen suoritus, suoritustason nousut ja laskut ja kuinka voimme valmennuksen avulla auttaa pelaajaa. Lisäksi olemme analysoineet pelaajien kanssa mitä olemme tehneet hyvin ja missä on mahdollisuus parantaa. Nämä laajamittaiset kyselyt toteutti ulkopuolinen taho.  Näistä teimme syvät analyysit ja johtopäätökset. Nyt tiedämme kuinka lähellä on saavuttaa unelma ja kuinka suuren työn se vaatii, kun puhutaan mestaruudesta. Nälkä kasvaa syödessä.


Mitä on tehty, että näin ei tapahdu jatkossa?

- Se kuuluu urheiluun, että dramatiikkaa on. Me olemme käyneet läpi asian, mitään muuta ei voida nyt tehdä sen suhteen. Erilaisia toimenpiteitä olemme tehneet ja esimerkiksi tulevan kauden pelaajahankinnat ovat erilaiset kuin aiemmin. Pettymysmieliala on jo pois, nyt rakennamme uutta ja vielä parempaa joukkuetta ja ilmapiiriä joukkueen sisälle.

- Nälkä kasvaa. Se on minun viestini faneille.


Miltä näyttää ensi kauden KalPa, millaisia pelaajia KalPalla on ja mikä on tavoite?

- Ensi kauden tavoite on selkeä, unelmana on mestaruus. Sitä on ihan turha kiistää. Tavoite on kova, mutta tämä kausi antaa uskon, pohjan ja mahdollisuuden. Mestaruuden voittaminen vaatii meiltä hyppäyksen, askeleen ottamista eteenpäin. Kunhan pelaamme itsemme runkosarjassa kuuden joukkoon, se antaa mahdollisuuden meille pleijareissa.

-Viimeiset neljä vuotta olemme olleet nyt pleijareissa kuuden joukossa, mutta ei sijoittuminen runkosarjassa kuuden joukkoon itsestään selvää ole. Sinne pääseminen on siis kovan työn takana. Pelillisesti tulemme pitämään kiinni siitä isosta kuvasta, mikä meillä on. Kiekollinen pelaaminen on avainasemassa, uutena muutoksena tulemme pyrkimään vielä suoraviivaisempaan ja aggressiivisempaan pelaamiseen. Haluamme saada reagointipelaamista paremmaksi, sekä puolustuspelaamiseen ja aggressiivisuuteen tulemme kiinnittämään huomiota. Se vaatii aikaa ja harjoittelua ja se hioutuu syksyn aikana. KalPalla tulee olemaan aggressiivisempi pelityyli.


Miten KalPassa treenataan pelaajien henkilökohtaisia taitoja? 

- Pyrimme siihen, että meillä on yksilöllistä valmentamista sekä kesäkaudella että talvikaudella. Pelaajat ovat ammattipelaajia, he tietävät mitä heidän tulee harjoitella. Luomme pelaajille edellytyksiä siihen mitä taitoja tulee harjoitella, esimerkiksi jos pelaajan pitää parantaa rannelaukausta, pelaaja tietää mitä tehdä.


Millaiset ovat KalPan kesätreenit, mihin keskitytään?

- Kyllä meillä edelleen tärkeää on sen aerobisen kestävyyspohjan luominen, liikkuvuus ja lihasvoiman, sekä elastisuuden luominen sekä nopeusvoimaominaisuuksien kehittäminen. Nyt olemme hiukan muuttaneet harjoittelurunkoa edellisistä vuosista ihan jo vaihtelunkin saamiseksi. Meillä oli muutama loukkaantumissuma viime kaudella, ja kaksi vammaa, jotka johtuivat lihashuollollista jutuista. Iskuvammoille ei tietenkään mitään voida, mutta pyrimme tekemään kaikkemme, jotta loukkaantumisia tulisi mahdollisimman vähän.

- Fyysisessä harjoittelussa olemme onnistuneet kokonaisvaltaisesti ja samalla tavalla jatkamme. Nyt saamme keskittyä uuden joukkueen luomiseen ja fyysiseen harjoitteluun, eikä ole painetta peleistä. Saamme keskittyä itseemme ja uuden joukkueen kemian luomiseen. Nautimme siitä tällä hetkellä ja nautimme siitä, että saamme rääkätä ja kehittää kroppaa. Ajamme tässä uudet miehet meidän koppiin sisään, pelit tulevat sitten ajallaan. Toukokuu treenataan kaikki yhdessä, myös kokeneet pelaajat treenaavat joukkueen mukana, jotta kaikki saavat tutustua toisiinsa. Kokeneet pelaajat eivät osoittaneet pahaa mieltä, ja tämä tuntuu sopivan, että aamutreenit ovat yhteiset, mutta illalla voivat treenata sitten omatoimisesti. Tietysti räätälöimme treenauksen siten, että se on jokaiselle sopivaa.


Millaiselta näyttää KalPan European Trophy –otteluohjelma?

- Meidän otteluohjelma on hyvä, saamme aloittaa pelit kotona ja sitten teemme tutun Wien-Bratislava -reissun ja saamme pelata rakasta vihollista JYPiä vastaan tuplapelit. Saamme viimeiseen kotipeliin vastustajaksi vielä HV71:n, joka on kova joukkue.  Tämän jälkeen teemme vielä Ruotsin reissun SM-liigan ollessa jo käynnissä. Kokonaisuudessaan tämä European Trophy on hyvä valmistautumisjakso kohti liigaa.


Miltä näyttävät SM-liigan voimasuhteet ensi kaudella?

- Kaikkia pelaajasiirtoja ei vielä tiedetä, mutta kyllä oletusarvona on se, että SM-liigasta tulee taas kova. Jokerit säilyy entisellään ja oli pelillisesti aika vahva jo. JYPin runko säilyy, Pelicans tulee varmasti olemaan edelleen kova. Petulla on toinen vuosi IFK:ssa, Aralla on taas Kärpissä viimeinen vuosi ja Kärpät ovat pelanneet nousujohteisesti kaksi viimeistä vuotta. Tappara on tehnyt Rautakorven kanssa hankintoja, Lukkoakin kannattaa seurata mitä Dufvan Risto tekee siellä. Lukkoon tulee pelaajavahvistuksia ja heidän pelityyli tulee muuttumaan Riston näköiseksi ja saavathan he Vehasen maalille. Blueskin teki pelaajahankintoja, samoin Ässät, joka on ollut kaksi viimeistä kautta erittäin hyvä. Tässähän taisikin tulla lueteltua jo suurin osa liigajoukkueista. Tappelu kuuden joukkoon pääsemisestä tulee olemaan erittäin kova, 60 peliä on pitkä matka.


Miten kommentoit uutta valmentajasukupolvea?

- Mä ainakin kuulun siihen uuteen valmentajasukupolveen, tänä vuonna oli kyllä paljon nuoria uusia valmentajia SM-liigassa ja he iskivät läpi. Jyrki Aho valittiin vuoden valmentajaksi, Aho ansaitsi ehdottomasti valintansa, sillä mies nosti JYPin mestariksi tuollaisesta tilanteesta. Ensi vuonna on taas uusi kausi, niin uudet kuin vanhatkin valmentajat punnitaan uudestaan. Hieno asia se on, että uusia nuoria tuli mukaan ja itsekin pääsi tähän päävalmentajaksi. Nyt keskitytään siihen, että olemme vuoden kokemuksen rikkaampia ja viisaampia.


Miten KalPan valmennustiimi toimii ensi kaudella, mitkä ovat teidän työnjaot?

- KalPan valmennustiimi näyttää hyvältä, Laukkasen kanssa olemme tehneet jo vuoden yhteistyötä, ja tunnetaan toistemme tavat. Opimme varmasti hyödyntämään toistemme kokemusta. Saimme positiivisen lisän, kun Kauhasen Ilpo tuli maalivahtivalmennuspuolelle, saatiin uutta innokkuutta ja virtaa koppiin. Kojonkosken Mika jatkaa meillä fysiikkavalmennuksessa entiseen tapaan ja hän jatkaa myös valmentajien tutorina. Olen todella tyytyväinen meidän valmennusnelikkoon, se on tasapainoinen ja hyvä paketti. 

- Roolitukset varmaan vähän muuttuvat, nyt Laukkanen hoitaa hyökkääjien peluuttamisesta ja minä siirryn peluuttamaan pakkeja. Kesätreenejä vedämme kaikki. Mika suunnittele pohjan ja jaksotuksen ja me olemme mukana suunnittelussa. Joukkueelle on tulossa aiempien kausien tapaan kesäleiri ennen omatoimisen jakson alkamista. Paikkaa en kerro, koska pelaajatkaan eivät sitä tiedä. Pelaajat tulevat varmasti yllättymään siitä mitä se pitää sisällään.