Janne Kekäläisen yhteenveto Ässät-KalPa-otteluparista

Hulluja nuo porilaiset. No onhan se hullua nousta sijalta 12 neljänneksi sarjataulukossa kuukauden aikana. On hullua voittaa 14 ottelua putkeen ja ottaa pisteitä 16:ssa peräkkäin.

Olen koettanut miettiä ja analysoida syitä porilaisten nousulle. Isossa kuvassa asia on hyvinkin yksinkertainen: puolustat hyvin ja lasket vähän maaleja. Tämähän on tehokkain tapa voittaa pallopelejä. Se millä tämä saavutetaan onkin jo hiukan hankalampaa.

Kaksi kuukautta sitten kukaan ei olisi antanut Ässille mitään mahdollisuuksia KalPaa vastaan. Vertailussa millä tahansa osa-alueella pelaajiston suhteen KalPa pärjää Ässille.

Maalivahdit:
Toki Antti Raanta valittiin koko sarjan parhaaksi pelaajaksi, mutta tuskin olisi valittu kaksi kuukautta sitten ilman tätä hurjaa putkea. KalPan kaksikko ei kuitenkaan mielestäni kalpene Raannalle millään tavalla.

Puolustus:
Puolustustajien osalta molemmilta löytyy kokemusta, kiekollista osaamista ja kovuuttakin. Suurimman vastuun Ässillä jakavat Heshka, Uusitalo, Marttinen ja Sammalkangas. KalPan vastaava nelikko on Masuhr, Kauppinen, Timonen ja Halonen. Näiden osalta on turhaa lähteä perkaamaan eroja. Kaikki ovat kokeneita ja paljon nähneitä pelureita.

Hyökkäys:
Hyökkääjistön osalta suuria eroja ei myöskään löydy. Molemmilla on junioritähti, Ässillä Armia ja KalPalla Lehkonen. Savinainen ja Salminen ottavat mittaa ykköshyökkääjän paikalla. Molemmat joukkueet ovat myös työteliäitä, luistelevia ja hyvin organisoituja.

Ässien loppukauden vire ei siis selity pelaajistoa tarkastelemalla. Jotain mystistä siellä on saatu aikaan ja juuri oikealla hetkellä. Suuri kriisi missä he olivat tammikuun aikana osoittautuikin mahdollisuudeksi. Kriisin aikaan yksilö ja joukkue on vastaanottavainen valmennukselle ja ohjeille.

Totuuden nimissä, olihan Ässät alisuorittanut pahasti siihen asti. Näin itse Jokerit-Ässät ottelun heti maajoukkuetauon jälkeen helmikuussa. Putki vasta alkoi silloin. Jälkikäteen ajatellen ei mikään ihme. Paketti oli kasassa. Ässät pelasi hienoa ja tiivistä viisikkopeliä.

Henkisesti vahvat joukkueet pärjäävät playoffeissa. KalPan on siis pystyttävä vastaamaan Ässien vireeseen ja horjuttamaan sitä. Tullaan näkemään rajua luistelua ja taistelua. Tullaan näkemään fyysisyyttä. Esimakua tulevasta saatiin Porissa hieman ennen sarjan loppua, jolloin Ässät ja KalPa päätyivät jatkoajalle maalittomassa tasapelissä.

Playoffit ovat aina oma maailmansa. Esiin nousee odottamattomia sankareita. Se asetelma kun voitto on tarjolla tässä ja nyt, samoin kuin tappiokin, tekee tilanteesta täysin erilaisen kuin runkosarjan ottelusta. Pelin tempo nousee ja hienouksia nähdään vähemmän. Tunnetta ja taistelua sitäkin enemmän.

Kauden paras aika on alkamassa! TAISTELEMME!