KalPa-HPK -ottelussa seurataan Sami Kapasen sykettä mediakuution välityksellä.



Jääkiekon SM-liigassa pelaava KalPa testaa ensimmäisenä liigaseurana pelaajansa sykettä ottelun ajan ja näyttää sykkeen katsojille reaaliaikaisesti mediakuution välityksellä. Seurattava pelaaja on joukkueen kokenut kapteeni, Sami Kapanen. Kapanen joutui syksyllä huilaamaan liigaotteluista usean viikon ajan ylikunnon vuoksi, joten senkin takia Samin sykkeen seuraaminen tulee olemaan mielenkiintoista.

KalPan kiekkoilijoiden kuntoa testataan kausittain Kunnonpaikassa

KalPa on jo vuosien ajan testannut pelaajiensa kuntoa, kestävyysominaisuuksia, hapenottokykyä sekä sykkeitä mm. polkupyöräergometritesteillä. Viime vuosina laajat kuntotestit on tehty KalPan yhteistyökumppaniyrityksen Kunnonpaikan liikuntafysiologisessa laboratoriossa, jossa testauksesta vastaa asiantuntija Antti Jylhä, LitM.

- KalPalaisia on testattu paljon neljän viime kauden aikana ja meillä on hyvin dataa pelaajien kunnosta ja sen kehittymisestä. Esimerkiksi nuorten pelaajien Iiro Pakarisen, Tommi Jokisen ja Jasse Ikosen kestävyyden kehittymisen näkee hyvin testituloksista. Sami Kapasen viimeisimmät laajat kuntotestit on tehty kesällä 2011, minkä lisäksi Samin sykettä on seurattu syksyllä tarkemmin viikon mittaisena testijaksona, kertoo Antti Jylhä.

- Jääkiekkoilijoiden testaus KalPassa on ammattimaista ja kiekkoilijoiden testitulokset ovat äärimmäisen hyviä, kyseessä on todellinen ammattilaisurheilu. Polkupyöräergometritestissä testaamme pelaajan kynnyksiä eli aerobista ja anaerobista kynnystä, milloin maitohappo rupeaa kunnolla kasautumaan. Kiekkoilijoilla tämän määrittäminen on haastavampaa, sillä kyse ei ole kuitenkaan kestävyyslajista. Testeillä saamme käsityksen kiekkoilijoiden laktaatti- eli maitohappotasosta ja nämä tiedot auttavat suuresti harjoittelun suunnittelussa.

- Jääkiekkoilijoiden kilpailukausi on kahdeksan kuukauden pituinen ja perusharjoittelukausi vain neljän kuukauden pituinen ja tämähän on erilainen ajanjakso kuin esimerkiksi kestävyysurheilussa. Jääkiekon SM-liigassa pelaajilla on pelkästään runkosarjassa jo 60 ottelua, minkä päälle tulevat harjoitusottelut ja playoff-ottelut, jolloin otteluita voi tulla jopa 80 kaudessa. Tähän päälle matkustamiset ja sarjakauden aikaiset treenit, niin voidaan sanoa, että palautuminen ottelujen välillä nousee erittäin tärkeään rooliin, Jylhä lisää.

Sami Kapasella on poikkeuksellisen laaja sykealue

38-vuotiaalla Sami Kapasella on poikkeuksellinen syke, sillä sykealue on laaja. Samin leposyke on 46 ja viimekesäisessä polkupyöräergometritestissä mitattiin maksimisykkeeksi 184 sydämenlyöntiä minuutissa. Toisaalta Samin ylikuntojakson jälkeisessä ensimmäisessä Jokerit-ottelussa syke nousi yli 190 lyönnin minuutissa. Sami Kapasen aerobinen sykealue on 115-130 ja maitohappoa alkaa tulemaan lihaksiin sykealueella 130-155, mutta maitohapot eivät vielä kasaudu elimistöön. Anaerobinen sykealue Samilla on, kun mennään yli 155 sydämenlyönnin/minuutti, jolloin maitohapot rupeavat kasautumaan Samin elimistöön.

- Jääkiekossa pelatun vaihdon pituus on tärkeä, toki palautumisen suhteen voi erojakin olla. Kiekkoilija palautuu alle minuutissa kuitenkin normaalista vaihdosta (jos normaali vaihto on noin 30-40 sekunnin mittainen). Tietysti, jos vaihto onkin ylivoimaa tai alivoimaa, voi vaihdon pituus ja tempo olla jotain muuta ja tällöin myös palautuminen on erilaista, kertoo Antti Jylhä.

Sami Kapasen mielestä sykkeen seuraaminen on mielenkiintoista ja syke kyllä kertoo päivän vireystilan ja kunnon.
-  Ensimmäiset isommat sykkeenmittaukset minulle tehtiin jo Juha Junnon ollessa KalPan valmentajana, mutta NHL:ssa sykkeitä ei seurattu niin tarkasti. Carolinassa ja Philadelphiassa sykkeitä mitattiin joskus yksittäisissä harjoituksissa tai luistelu- ja juoksutesteissä, mutta yhtä kattavia mittauksia kuin nyt KalPan kanssa olemme tehneet, ei minulla ole ollut koskaan urallani.

- Kun kärsin syksyllä ylikunnosta, sykettäni seurattiin vuorokauden ympäri viikon ajan. Nyt teimme tarkistusmittaukset uudelleen. Tarkkaa syytä ylikunnolle ei vieläkään ole löydetty, se oli monen tekijän summa. Nyt kuitenkin seuraan omaa palautumistani vielä tarkemmin, jotta vastaavaa ei tapahtuisi jatkossa, Sami jatkaa.

Sami Kapasen syke näytetään mediakuutiolla koko KalPa – HPK –ottelun ajan

Sykkeentestaus KalPan ottelussa tapahtuu Polarin sykemittarilla tiistaina 17.1. KalPa – HPK –ottelussa. Sami Kapasen syke on nähtävissä jäähallin mediakuutiolla aina alkuverryttelystä ottelun päättymiseen asti. Pukukopista asti sykettä ei pystytä erätauoilla mittaamaan, mutta alkuverryttelyt ja erien aikainen syke kyllä näytetään. Sykkeentestaus tehdään yhteistyössä Polarin sekä otteluisäntä Carlsonin kanssa. Katsojat voivat veikata Sami Kapasen pelinaikaista maksimisykettä ja lähimmäksi oikeaan osunut voittaa Carlsonilta Polarin FT4-sykemittarin. Veikkaukset on tehtävä Monttu Pubissa tai Yläpesässä ennen ottelun alkua.

- Samilla ottelukäytössä oleva sykemittari on ammattiurheilijoille tarkoitettu mittari Polar Team², joka soveltuu etenkin joukkueurheiluun. Tässä sykkeenmittauksessa on käytössä vain sykevyö, joka lähettää tiedot tukiasemalle, rannelaitteita ei siis tarvita, kertoo Polar Oy:n Ville Uronen, joka on mukana Samin sykkeenmittauksessa tiistain ottelussa.

Ville Urosen mukaan kaikki aloittelijoista ammattilaisiin hyötyvät sykemittarin käytöstä, sillä sykemittarin avulla oppii kuuntelemaan omaa kehoa ja näin treenistä tai kilpailusta saa parhaan hyödyn irti.
- Sykemittarin avulla pystyy tutkimaan omaa sykettään ja sykevaihteluita sekä tarkkailemaan milloin on tulossa kipeäksi. Täten mittari tuo myös turvallisuutta, ettei treenaa silloin kun on tulossa kipeäksi, Uronen kertoo.
- Lisäksi sykemittari toimii motivaattorina ja se tsemppaa parempaan suoritukseen. Sykemittarin avulla oman kehityksen seuraaminen on helppoa ja kiinnostavaa, sillä oman kunnon paranemisen näkee helposti.
- Suosittelen ihmisiä käyttämään rohkeasti sykemittareita, sillä Polarin mittarit ovat helppokäyttöisiä ja niissä on suomenkieliset käyttöliittymät. Myös sykevyön käyttö on helppoa ja mittari opastaa itse liikkumaan piippauksien ja raja-alueiden avulla sekä saavuttamaan haluamasi tavoitteet (esimerkiksi painonhallinta tai kestävyyden parantaminen). Tärkein vinkki sykemittarin käyttöön on kuitenkin se, että luottaa mittariin!