Kalevi Tavi on poissa

KalPan eteen pitkän ja erittäin ansiokkaan päivätyön tehnyt Kalevi Tavi on poissa. Kesäkuun viimeisenä päivänä 67 vuoden iässä menehtynyt Tavi oli syntyperäinen savolainen, lähtöisin Varkaudesta.

Tavi valittiin vuonna 1981 KalPan toiminnanjohtajaksi ja hän muodosti seuraavan vuosikymmenen ajan yhdessä puheenjohtajaksi vuotta aiemmin valitun Matti Turusen kanssa vertaansa vailla olleen kaksikon.

Kaksikko Tavi-Turunen nosti KalPan II-divisioonasta SM-liigaan ja Suomi-kiekon huipulle uudenlaisella urheilun viihteellistämisellä ja markkinoinnilla. Samalla he nostivat jääkiekon Kuopion suosituimmaksi lajiksi.

Ensimmäinen osoitus kaksikon luovasta hulluudesta saatiin heti syksyllä 1981 kun jalkapallokaupunki Kuopiossa jääkiekon II-divisioonan avausottelua seurasi yli 4500 maksanutta katsojaa, vetonaulana Saabin katolla bodannut kehonrakennuksen tuore maailmanmestari Kike Elomaa. Myöhemmin vetonaulana nähtiin muun muassa hevoshuutokauppa. Lisäksi I-divisioonakaudella 1985-1986 KalPa markkinoi pääsylipun sisältävän kotivoiton, tuloksena 21 kotivoittoa ja yksi tasapeli sekä nousu ensimmäisen kerran SM-liigaan.

Lipunmyyntiä vauhdittamassa nähtiin muun muassa valmentajapersoona Matti Keinonen sekä pelaajat Veli-Pekka Ketola, Jouni Rinne, Wayne Thompson, Brent Sapergia, Mikko Leinonen, Juha Tuohimaa, Darius Rusnak, Petr Slanina… Lisäksi lajiaan ensimmäinen Pelaajapörssi oli idealtaan vallankumouksellinen.


”Idearikkaus ja lähestymistapa asioihin oli uutta”

 - Kalevin poismeno on surullinen uutinen. Hänen kanssaan oli hieno tehdä yhteistyötä. Tavi ja Turunen olivat innovatiivinen ja toisiaan hienosti täydentänyt kaksikko. Se idearikkaus ja lähestymistapa asioihin oli uutta, he eivät pelänneet katsoa asioita erilaiselta kantilta. Se oli iso voima rahoituksen keräämisessä, joka oli silloin vielä työläämpää kuin nykyään, muistelee KalPa Hockey Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Kari Penttilä.

 - Ensimmäisen KalPa-huuman lisäksi Tavi ja Turunen olivat luomassa Suomen ensimmäistä Pelaajapörssiä, jonka uuden ajan idealta vei pohjan vasta Bosman-päätös. Tällaisen organisaation nousu SM-liigaan oli Suomi-kiekolle merkittävä tapahtuma, päättää Penttilä.


”Niin kovia tavoitteita ei olisi perinteisillä keinoilla voinut saavuttaa”

 - On raskasta menettää niin hyvä ystävä, kuin Kalevi minulle oli. Yhteistyömme alkoi tasan 30 vuotta sitten, jatkuen eri muodoissa hänen kuolemaansa saakka. Heti yhteistyömme alussa, kesällä -81 huomasimme tekemisen sujuvan konstailematta ja vauhdilla, vaikka haasteita ei juuri puuttunut, valottaa Matti Turunen.

 - Me ratsastimme toistemme ajatuksella. Siihen meillä oli toisiltamme lupa, sekä lisäksi yhteinen ymmärrys luovan toimintatavan merkityksestä seuratoiminnassa. Tavoitteet oli asetettu niin korkealle, ettei niitä perinteisillä keinoilla voinut saavuttaa. Kun tällainen ajattelutapa ja myöhemmin tyyli levisi seuran eri tasoille, tuloksia alkoi näkyä välittömästi. Tämän haluaisin jättää Tavin ja Turusen testamenttina jälkipolville, Turunen kertoo.


KalPa Hockey Oy kiittää Kalevi Tavia suuresta Kilpisydämestä ja hienoista muistoista!