Jaakko Rissasen naatitaan naatitaan -maali toi savolaiseen silmäkulmaan mustakeltaisen kyyneleen. Sarjajohto nyt yhdeksän pistettä.

KalPa-JYP 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

Tilastot täällä. Kuvat täällä. Savon Sanomien maalikooste ja kuvakooste ottelusta täällä.

Kertaus on opintojen äiti. KalPa on ollut JYPiä parempi runkosarjan keskinäisissä otteluissa viimeksi SM-liigakaudella 1989-1990, kun pudotuspelejä eli kevään 1991 KalPan voitoin 3-0 viemää välieräsarjaa ei lasketa. Voitolla tiistaina kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kuopiossa KalPa olisi päättänyt tämän painajaismaisen ikuisuuden 22 vuoteen. Se on ollut lähellä myös kausilla 1993-1994 ja 2009-2010, jolloin savolaiset aloittivat keskinäiset ottelut kahdella voitolla, mutta jyväskyläläiset tekivät ruotsalaiset ja nousivat lopulta voittajaksi.

KalPa tuli otteluun erittäin hyvin ja peli pyöri vahvasti JYPin päädyssä. KalPan väärästä vaihdosta saaman jäähyn myötä JYP alkoi hallita ottelua ja erä oli jyväskyläläisten hallintaa. Toisessa erässä JYP-tähti Sami Vatasen näyttävä soolo vei vieraat johtoon. Loistavaan vireeseen äitynyt Jukka Hentunen vapautti näyttävästi Adam Masuhrin ja tunnetusti kova laukaus viuhui JYPin maaliverkkoon. Toisessa erässä "paikallispelin" tunteet alkoivat lämmetä.

Kolmannen erän puolivälissä sankarin viitan halusi ja myös otti itselleen Jaakko Rissanen. Seuraavaksi suureksi KalPa-kasvatiksi ennakoitu virtuoosi otti kiekon ennen punaviivaa, harhautti yhden JYP-pelaajan rystypuolelta, seuraavan kämmenpuolelta ja kolmantena vielä vieraiden maalivahdin niin näyttävästi, että edessä oli kokonaan tyhjä maali. "Jasu" lirutti kiekon maaliin, räjäytti Niiralan Montun huutoon ja nosti kädet kohti kattoa. Se oli yksi koko SM-liigakauden hienoimpia maaleja.

Maalintekijöiden lisäksi suuri KalPa-hahmo oli maalivahti Mikko Koskinen, nyt 28 torjuntaa ja ainoastaan yksi päästetty maali. Lisäksi erityismaininnan ansaitsevat vastustajaa kiitettävästi kuumentaneet kapteeni Sami Kapasen erittäin kovat, mutta puhtaat taklaukset. Kapteeni johti jälleen joukkuettaan esimerkillään ja taisteli sen mukaisesti. Kun odotettu ja toivottu voitto tuli, kotiyleisön edessä ja 22 vuoden odotus päättyi, usean pitkän linjan KalPa-kannattajan silmäkulmasta vierähti ottelun päätyttyä mustakeltainen kyynel.

Ilta oli savolaisittain täydellinen. Ensimmäinen kolmen pisteen kotivoitto JYPistä vuosiin, ensimmäinen keskisen Suomen herruus 22 vuoteen, nousu tappiolta voittoon ja vielä KalPa-kasvatin maalilla ja minkälaisella maalilla! Lisäksi Ässät, Pelicans ja Jokerit menettivät kaikki pisteitä, joten savolaisten sarjajohto kasvoi yhdeksään pisteeseen. Samaan hengenvetoon on hyvä muistaa, että KalPa on pelannut 60 ottelusta 27 ottelua ja jaossa on vielä 99 pistettä. Siihen suhteutettuna yhdeksän pisteen sarjajohto on varsin inhimillinen.

Ottelun yleisömäärä, 4146 katsojaa oli pettymys. Pohjoissavolaiseksi tapahtumaksi se on erittäin paljon ja etenkin alkuviikon tapahtumaksi jopa erinomainen yleisömäärä. Mutta ottaen huomioon KalPan olevan sarjajohtaja ja kyseessä olleen kauden ensimmäisen KalPa-JYP ottelun, tapahtuma olisi ansainnut vielä suuremman yleisömäärän. Perjantain KalPa-HIFK ottelun yleisömäärä osoittaa, valitsiko osa yleisöstä saman viikon kahden huippuottelun väliltä.