Härski is back in town

Kuopion Särkiniemestä Kanadan Edmontoniin on vähintään yhtä pitkä matka kuin vuodesta 1990 vuoteen 2011. Teemu Hartikainen osoitti, että lahjat ja kovan työnteon yhdistämällä Kuopiosta voi yltää yhden kauden aikana aina NHL:ään asti. Aiemmin KalPa-kasvatit ovat siirtyneet Pohjois-Amerikkaan toisen seuran kautta. Mutta Härski halusi tehdä asiat toisin.

Hartikainen sai kutsun NHL:ään 18.3. ja ansaitsi ennakkoluulottomilla otteillaan paikan ylhäällä kauden loppuun asti, kunnes palasi AHL:ään pudotuspelien ajaksi. Kuuden pudotuspeliottelun jälkeen pitkä kausi päättyi ja mies palasi kotiin. Härskin kotiinpaluuhaastattelu, olkaa hyvä!


Mitä muuta kaipasit näiden noin kahdeksan kuukauden aikana Suomesta kuin perhettä ja ystäviä?
 - Suomen luontoa ja kotikulmien paikkoja, tiesi minne mennä, oli helppo mennä kaupungille ja tunsi porukkaa. Luonto on minulle iso asia, muistelin sitä hartaudella. Ja KalPaa tietenkin.

Miten vertaisit Oklahoman ja Edmontonin yleisöjä Niiralan Montun yleisöön?
 - No Oklahoma ei ole kiekkokaupunki, jalkapallo ja baseball ovat siellä isoja lajeja. Yleisöä oli 2000-3000, mutta yrittivät he pitää siellä meteliä ja joissakin peleissä sitä oli ihan hyvin. Kuopiossa yleisö on selvästi parempi. Edmontonissa yleisö oli jo ihan omaa luokkaansa, aika rummutusta koko peli, mahtava pelata kun halli huutaa Let´s go Oilers.

Kävitkö kauden päätyttyä palaverin Edmontonin päävalmentaja Tom Renneyn tai GM Steve Tambellinin kanssa?
 - Viimeisen pelin jälkeen lähdettiin heti Oklahomaan, kerrottiin että menette alas ja pelaatte pudotuspelit, ei ehtinyt jutella. Oklahomassa oli valmentajan kanssa palaveri playoffien jälkeen.

Härski Rissalassa kevät 2011
Savolaisyleisön suursuosikki palasi 12 NHL-ottelua ja kolme NHL-maalia kokeneempana.


Muistatko, mitä ajattelit kun astuit jäälle ennen ensimmäisen NHL-ottelun ensimmäistä erää?
 - Kun osaisi sanoa yhden ajatuksen. Päässä liikkui vähän kaikkea, aika sekavaa. Yritin peliin valmistautua. Hieno tunne. Muutama vaihto meni kun pääsi sisään hommaan.

Onko mielikuvaa, mitkä olivat ensimmäiset ajatukset avausmaalista NHL:ssä?
 - Kun vedin, en tajunnut että lähtee veto, yritin vain suhaista kiekkoa. Kun näki, että kiekko meni kainalosta maaliin, menin sekaisin, se oli isoin tuuletus varmaan moneen vuoteen, olin ihan täpinöissä. Muutama seuraava vaihto olisi voinut jäädä pelaamatta kun vaihtoaitiossa mietti maalia ja myhäili itekseen.

Minkä arvosanan antaisit itsellesi ensimmäisestä kaudestasi Pohjois-Amerikassa?
 - Kasipuoli. Alkukausi oli vaikea, tosi vaikea, 3-4 kentässä 10 minuuttia per peli ja pisteitä ei tullut. Kakun päälle tuli sitten NHL-kutsu, maali ja pisteitä. Arvosanaa olisi nostanut se, jos olisi pärjätty pudotuspeleissä, mutta ei tällä kertaa.

Mikä oli avauskauden suurin yllätys?
 - Paha kysymys. Kai osasi vähän kaikkea odottaa, oli kuullut tarinoita muilta, Samilta ja kumppaneilta. Ehkä se, että kun täällä oli tietty rooli, ajatteli että pääsisi sitä pelaamaan. Tiesi miten muut pelaa ja tiesi pystyvän pelaamaan paremmin, mutta ensimmäisen 20 pelin ajan rooli oli nelosessa ajaa jätkiä kylmäksi. Tiesin, että mitään ei saa ilmaiseksi. Että ei saanut edes pelata omaa roolia, silloin syletti.

Harjoitteletko kesällä KalPan kanssa?
 - En vielä tiedä, en hirveästi ole treeniä vielä miettinyt. Seuraavien viikkojen aikana katsotaan, 2-3 viikkoa pidän lomaa, niin pitkä kausi oli, roppa tarvitsee lepoa. Pitää varmaan kysyä KalPalta, jos saisi harjoitella mukana.

Mihin aiot kiinnittää kesäharjoittelussa nyt erityisesti huomiota?
 - Fyysiseen kuntoon, monta peliä viikossa plus reissut vaativat ropalta paljon. Luistelu on iso juttu, pärjäsin jo ylhäällä, mutta kehittämällä luistelua voin pärjätä vielä paremmin. Puolustuspeliä pitää tietenkin kehittää aina.

Milloin suurinpiirtein on edessä paluu Edmontoniin ja onko ensi kauden tavoite jo koko kausi NHL:ssä?
 - Syyskuussa jossain vaiheessa training campit alkaa. Nyt kun on nähnyt mitä se on, se on kova ja selvä tavoite. Kesä tehdään niin kovasti töitä kuin mahdollista, periksi ei anneta missään vaiheessa. Huomasi, että siellä voi pärjätä. Sitten sen näkee, mahtuuko rosteriin.

Mitä aiot tehdä ensimmäiseksi nyt kotiin palattua?
 - Syön perunamuussia makkarakastikkeella, ruisleipää maksamakkaralla ja suolakurkulla ja sitten isän kanssa saunaan. Saa nähä ehtiikö käydä kaupungilla, sitten vapun viettoon. Aika perinteistä rentoutumista kun kausi on ohi.